کسب و کار خانگی (Home business) به آن بخشی از کسب و کارها گفته می شود که ممکن است لزوماً مشارکت همه اعضای خانواده را در بر نداشته و صرفاً یک یا چند نفر از اعضای خانواده در آن به فعالیت اقتصادی مشغول باشند. از نظر ILO (سازمان بین المللی کار) موقعیت مکانی یعنی وجود کسب و کار در منزل معیار تلقی نمودن آن به عنوان مشاغل خانگی است. این در حالی است که کسب و کار خانوادگی، به کسب و کارهایی اطلاق می شود که فعالیت های اجرایی (مدیریتی – مالی) و عملیاتی آن ها بر عهده اعضای یک یا چند خانواده باشد و تصمیمات استراتژیک و سرنوشت ساز در مورد شرکت یا کسب و کار توسط آن ها اتخاذ گردد.
به طور خلاصه می توان به مشاغلی که با عضویت اعضای خانواده در فضای مسکونی و در قالب یک طرح کسب و کار مجاز بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار شکل می گیرد، مشاغل خانگی گفت.
براساس تعریف قانون، شغل خانگی یکی از سه شکل زیر است.
۱- کارمزدی برای کارفرما
مشاغلی وجود دارد که شما به صورت کارمزدی برای کارفرمای بیرون از خانه کاری انجام میدهید. کارهایی مثل جعبه سازی و بستهبندی از این دست مشاغل هستند. به این شکل که کارفرما کاری را به شما میسپارد و شما بعد از انجام آن کار و تحویل محصول یا خدمت، دستمزد خود را دریافت میکنید.
۲- خویش فرما
در این مورد خودتان صاحب شغل خانگی هستید. یعنی اینکه صفر تا صد تهیه و فروش محصول را خودتان انجام میدهید. مثلا اگر شغل شما شمع سازی باشد، از خرید پارافین و فتیله تا ذوب کردن آن و ساخت شمع را خودتان انجام میدهید. بعد از تولید محصول هم خودتان از آن عکس میگیرید و در صفحات مجازی یا هر جایی که در دسترس دارید برای فروش میگذارید. در این نوع شغل، شما خودتان کارفرمای خودتان هستید و از صفر تا صد کار را انجام میدهید. همین مسئله یکی از عوامل مهم سختی مشاغل خانگی است، چون تمام زحمت کار بر دوش صاحب کسب و کار است.
۳- مشارکتی
منظور این است که مواد اولیه یک کسب و کار را به طور عمده بخرید و خرده بفروشید. مثلا مواد اولیه خیاطی پارچه است. شما میتوانید طاقه پارچه را به طور عمده خریداری کنید و به طور خرده و متری به خیاطان بفروشید. یا مثلا به طور عمده ادویه بخرید و به طور خرده بفروشید.
کسب و کارهای در منزل به دو دسته اصلی تقسیم میشوند
-
کسب و کارهای محصول محور
-
کسب و کارهای خدمات محور
کسب و کار خانگی محصول محور به کسب و کاری میگویند که نتیجه آن تولید یک کالای فیزیکی در منزل است و کسب و کار خدمت محور، کسب و کارهایی هستند که در منزل انجام خدماتی را به عهده میگیرند. برای مثال تولید غذاهای بیرون بر، زیورآلات دستساز، عروسک بافی جز کسب و کارهای محصول محور هستند و منشی تلفنی، کارپرداز خانگی، تولید محتواهای آموزشی ازجمله کسب و کارهای خانگی خدمت محور هستند.
-
حذف هزینههای سربار
-
بازاریابی کمهزینه
-
آزادی عمل در مدیریت کسب و کار
-
تغییر محصول یا کسب و کار با کمترین ضرر
-
همکاری اعضای خانواده در جهت پیشرفت کسب و کار
-
قابلیت تبدیل به کسب و کار خانوادگی
۱- حذف هزینههای سربار
کسب درآمد در منزل بسیاری از هزینههای تحمیلی را سرشکن یا حذف میکند. بهطور نمونه حذف اجارهبها، حذف هزینههای جداگانه آب و برق و تلفن و گاز، حذف عوارض مشاغل، حذف بیمه و مالیات. باورکردنی نیست؟! اینهمه کاهش هزینه فقط در یک مزیت. کاهش اینهمه هزینه خود یک عامل ترغیب برای راهاندازی کسب و کار شخصی در منزل است.
۲- بازاریابی کمهزینه
یکی دیگر از مزایای کار در منزل، قابلیت استفاده از فرآیند بازاریابی کمهزینه است. در تمام صنایع و کسب و کارهای متوسط و کوچک فرآیند بازاریابی، گاهی بیش از تولید هزینهبردار است؛ اما کسب و کار خانگی از مدل بازاریابی USP استفاده میکند. بازاریابی USP یا همان بازاریابی فروش منحصربهفرد مزیت محصول با فرآیند محتوا رقم میخورد. در این نوع بازاریابی بجای ساخت تبلیغات برندینگ، از محتوا برای به نمایش گذاشتن مزیتهای محصول استفاده میشود. هزینههای این مدل بازاریابی به خاطر وجود اینترنت و شبکههای اجتماعی بسیار پایینتر از روشهای دیگر است.
مدیریت زمانبندی کسب و کار، خلاقیت در تولید، بازاریابی و فروش، طراحی آزادانه فضای کسب و کار یکی از آن مزیتهای دلچسب کار در منزل است. همانطور که میخواهید فضا را چیدمان میکنید. تجهیزات و وسایل کسب و کارتان را در تخته کار (pegboard) آویزان میکنید. اینجا دیگر نشانی از سلیقه مدیر و دیگران نیست. اینگونه کار کردن لذتبخشتر هم میشود.
۴- تغییر محصول یا کسب و کار با کمترین ضرر
یکی از مزیتهای راهاندازی کسب و کار خانگی این است که اگر محصول شما موردتوجه قرار نگرفت و یا اشکالات عمدهای داشت. امکان تغییر کسب و کار و یا تغییرات در محصول راحتتر است. شما در مدتزمان کوتاهی میتوانید این تغییرات را در مدیریت کسب و کارتان یا در نوع بازاریابی و شکل محصولتان ایجاد کنید.
۵- همکاری اعضای خانواده جهت پیشرفت کسب و کار
بسیار دیدهام که در زمانهای خاصی مانند عید نوروز یا جشنها و مناسبتهای ملی و مذهبی، تقاضای محصول افزایش پیدا میکند. کسب و کارهای کوچک و متوسط در این موقعیتها باید نیرو استخدام کنند. این یعنی هزینه اضافی؛ اما کسب و کارهای خانگی بهراحتی میتوانند با همکاری اعضای خانواده علاوه بر کاهش هزینه نیروی انسانی، میزان سود خود را افزایش دهند.
کسب و کار خانگی یک مزیت منحصربهفرد دارد و آن تبدیلشدن به کسب و کار خانوادگی است. بسیاری از افراد موفق در مشاغل خانگی تمام اعضای خانواده را جذب کسب و کار خود کردهاند.
تحقیقات بسیاری درباره کسب و کار خانگی و عوامل مؤثر بر آن صورت گرفته است که به طور کلی می توان این عوامل را به سه دسته تقسیم نمود:
عوامل مربوط به امورشخصی (ریسک پذیری، مهارت های مدیریتی، گرایش به نوآوری و (…
عوامل مربوط به امور خانگی (تمایل اعضای خانواده برای پیوستن به کسب و کار، حاکمیت خانواده، تأثیر روابط خانواده بر روابط کاری و (…
عوامل محیطی (محیط فرهنگی، اجتماعی، محیط قانونی ، محیط کسب و کار، محیط فنی و اقتصادی و (…
نحوه گرفتن مجوز کسب و کار و مشاغل خانگی
استفاده از مزایای مشاغل خانگی، منوط به اخذ مجوز از وزارت کار و امور اجتماعی یا واحدهای تابعه آن است؛ شایان ذکر است که شرایط اخذ مجوز مشاغل خانگی توسط ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی که در ماده 3 این قانون پیشبینی شده است تعیین میگردد؛ در صورتیکه متقاضی حائز این شرایط باشد، پس از تایید مراتب از سوی دستگاه اجرایی ذیربط (که بستگی به نوع فعالیت متقاضی دارد؛ به عنوان مثال دستگاه ذیربط برای بسته بندی مواد غذایی، سازمان غذا و دارو است)، مجوز مشاغل خانگی از سوی وزارت کار صادر خواهد شد .
مطابق ماده 2 دستورالعمل اجرایی قانون، مبادرت به کسب و کار خانگی تحت شرایط زیر ممکن است:
1.انجام کار صرفاً توسط عضو یا اعضاء خانواده در واحد مسکونی
2.تناسب حجم تولید با شرایط و فضای واحد مسکونی
3.عدم ایجاد آلودگی های زیست محیطی، صوتی و بصری و رعایت کامل حقوق همسایگان
4.عرضه و فروش محصول (کالا و خدمات ) در خارج از واحد مسکونی
5.عدم تردد غیرمتناسب با فضای محل سکونت به ویژه در مجتمع های مسکونی
6.مجاز بودن و تناسب شغل با محیط مسکونی
جمع بندی و نتیجه گیری
یافتن کار در کشور سخت شده است و در بسیاری از مواقع این خود ما هستیم که باید شغلی مناسب را برای خود مهیا کنیم. مشاغل خانگی یکی از موضوعاتی است که از طریق آن می توان شغلی خوب و آبرومند با درآمد مناسب و خوب برای خود بوجود آورد. اینکار مزیت های بسیاری دارد که از آنها می توان به عدم نیاز به سرمایه زیاد و عدم محدویت زمانی و مکانی اشاره کرد. اگر شغلی ندارید بهتر است بهانه را کنار گذاشته و دست بکار شوید. مطمئن باشید با تلاش و پشتکار خواهید توانست در مدت کوتاهی به درآمد مناسب دست پیدا کنید.
✅کارآفرینی
✅سطح بندی واحدهای تولیدی صنایع غذایی
✅شاغلین کسب و کار خانگی به چه صورت هایی فعالیت می کنند؟
✅راهنمای ثبت نام متقاضیان مشاغل خانگی
✅مشاغل خانگی در ارتباط با صنایع تبدیلی وزارت جهاد کشاورزی
✅حداقل ضابطه فنی و بهداشتی مشاغل خانگی
✅مراحل اخذ صدور مجوز شناسه نظارت کارگاهی
✅چک لیست بازدید کارگاه های تولید و بسته بندی شماسه نظارت کارگاهی در دوره اصول راه اندازی مشاغل خانگی
✅دوره های ISO (دوره های ایزو) کلیک نمایید
✅دوره های مدیریت کلیک نمایید
✅دوره های HSE (دوره های ایمنی) کلیک نمایید
✅دوره های صنایع غذایی کلیک نمایید
✅دوره های انبارداری کلیک نمایید
✅دوره های هتلداری کلیک نمایید
✅دوره های کیترینگ کلیک نمایید