میوه جات و سبزیجات تازه بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند. میوه فروشی ها و بخصوص در سالهای اخیر سوپرمارکت ها وبرخی دیگر از مراکز عرضه مواد غذایی انواع مختلفی از سبزیجات و میوه جات را به صورت فله ای و یا بسته بندی در معرض خرید شما قرار می دهند. به هرحال باکتری های مضر وسایر عوامل آلوده کننده میکروبی یا شیمیایی که در محیط رشد این محصولات (خاک و آب) وجود دارند و در تماس با آنها هستند ممکن است باعث آلودگی آنها شوند. همچنین ممکن است آلودگی محصولات تازه گیاهی پس از برداشت و طی مراحل آماده سازی و ذخیره رخ دهد. مصرف سبزیجات و میوه جات آلوده یا حتی آب این محصولات منجر به بیماری یا عوارض دیگری در فرد میشود که غالبا مسمومیت غذایی خوانده می شوند. البته شایان توجه است ممکن است بسیاری از این عوارض احتمالی به صورت حاد بروز نکند و در دراز مدت باعث ایجاد اثرات مضر پایدار در فرد و یا حتی بروز بیماریهای صعب العلاج در آن شود. بنابراین دقت کنید ضمن اینکه میوه ها و سبزیجات تازه ی مغذی وخوشمزه را به طور ثابت در برنامه غذای خود قرار می دهید نکات بهداشتی و ایمنی زیر را در درتهیه وآماده سازی آنها رعایت کنید تا خود و خانواده خود را از بروز عوارض محصولات آلوده مصون نگه دارید:
خرید هوشمندانه:
* شما می توانید با دقت در خرید میوه ها وسبزی ها از فروشگاه ها ایمنی این محصولات و به تبع آن سلامت خود را تضمین نمایید.
-
از خرید محصولات آسیب دیده و تغییر رنگ داده(سیاه شده) خودداری نمایید.
-
در هنگام خرید محصولات نیمه آماده مثل سبزیجات پاک شده یا خوردشده،سالاد میوه جات یا سبزیجات آماده یا سایر محصولات که فرایند خرد شدن روی آن انجام گرفته دقت کنید حتما در یخچال نگهداری شوند یا به یخ پوشانده شده با شند.
-
در هنگام خرید دقت کنید سبزیجات و میوه جات با سایر اقلام خریدتان خصوصا گوشت و محصولات دریایی تماس نداشته باشند ودر بسته های جداگانه تا منزل حمل شوند.
-
دمای یخچال خود را روی 4 درجه سانتیگراد (40درجه فارنهایت) یا کمتر تنظیم وکنترل نمایید.
ذخیره سازی مناسب:
* ذخیره سازی مناسب محصولات تازه کشاورزی موجب تضمین کیفیت و ایمنی این محصولات می گردد.
-
سبزیجات و میوه جات با بافت ظریف وفاسدشدنی مثل (توت فرنگی، کاهو، سبزی خوردن و انواع قارچ ها) رادر یخچال تمیز در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری نمایید.
-
کلیه محصولات نیمه آماده، خردشده یا پوست گرفته را برای حفظ کیفیت و ایمنی آن حتما در یخچال و در ظروف تمیز نگهداری نمایید.
جداسازی صحیح برای تضمین سلامت:
-
تخت گوشت، ظروف، ترازو وسایر تجهیزاتی که با گوشت و محصولات دریایی درتماس بوده اند را قبل از استفاده جهت سبزی ومیوه به دقت با مایع ضدعفونی کننده ی مناسب وآب داغ شستشو دهید به خصوص اگر قرار نیست سبزیجات پخته شوند.
-
اگر از تخته گوشت و ظروف پلاستیکی یا سایر مواد غیر متخلخل جهت آماده سازی سبزیجات استفاده می کنید پس از مصرف در ماشین ظرفشویی شستشو دهید.
نکات ایمنی در آماده سازی سبزیجات:
-
قبل از هرگونه عملیات آماده سازی و مصرف قسمت های آسیب دیده یا تغییر رنگ داده سبزی یا میوه را جدا کنید. آنهایی که به نظر فاسد شده اند را جداکنید و (دور بریزید)
-
کلیه محصولات را قبل از آماده سازی ومصرف به دقت زیر شیر آب (آب جاری) بشویید. این دستور شامل کلیه محصولات حتی آنهایی که از محل مطمئن یا باغچه منزلتان پرورش می دهید نیز میشود. شستشوی محصولات با مایع ظرفشویی، مواد ضدعفونی کننده یا سایر محصولات تجاری توصیه نمی شود.(به دلیل باقیمانده مواد شیمیایی)
-
حتی اگر میوه را قبل از مصرف پوست گیری می کنید حتما آن را به شکل صحیح بشویید تا از انتقال احتمالی باکتری ها وعوامل مضر به وسیله چاقو به عمق بافت آن جلوگیری نمایید.
-
سطح محصولاتی مثل خربزه وخیار را قبل از مصرف با یک برس مخصوص وتمیز وآب بشویید.
-
جهت کمتر کردن خطر آلودگی میکروبی میوه ها پس از شستشو آنها را با یک دستمال تمیز(دستمالهای سلولزی)خشک و به یخچال منتقل نمایید.
-
قبل و بعد از آماده سازی سبزیجات ومیوه جات دست خود را به مدت حداقل 20 ثانیه با آب گرم وصابون بشویید.
-
محصولات شسته شده (آماده مصرف) :
بطور روزافزونی بسیاری از سبزیجات و میوه جات به صورت شسته شده و آماده مصرف عرضه می شوند. اگر روی محصول عبارت شسته شده و آماده مصرف درج شده می توانید آن را بدون نیاز به شستشوی مجدد مصرف کنید گرچه بهتر است قبل از مصرف مجددا با آب شستشو داده شوند. دقت کنید محصولات بسته بندی دارای مجوزهای بهداشتی لازم از وزارت بهداشت باشند(پروانه ساخت یا کد بهداشتی)، در بسته بندی مناسب و بدون منفذ و درمحیط خنک به دور از نور آفتاب نگهداری شوند.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
-
جوانه غلات وحبوبات(آنچه باید بدانید ) :
جوانه ها ارزش تغذیه ای بالایی دارند و به طور روزافزونی توسط پزشکان متخصصین تغذیه توصیه می شوند. مانند سایر محصولات تازه به صورت خام یا بعد از پخت ملایم در انواع غذاها مثل سالادها، ساندویچ ها، و بسیاری از غذاهای آسیایی مصرف می شوند. برخلاف سبزیجات تازه دانه ها و غلات برای جوانه زدن به محیط گرم و مرطوب نیاز دارند، محیطی که برای رشد باکتری های خطرناکی مثل سالمونلا، لیستریا و ای کولای ایده آل است. شستن جوانه ها به تنهایی باعث ازبین رفتن این باکتری ها نمی شود. حتی مصرف جوانه هایی که در منزل تهیه می کنید به صورت خام یا تحت پخت ملایم می تواند خطراتی را متوجه سلامتی شما کند.
-
مصرف کنندگان برای کاهش خطر آلودگی وبیماری ناشی از جوانه ها چه کنند؟
* کودکان، سالمندان، زنان باردار و افرادی که دچار ضعف سیستم ایمنی هستند باید از مصرف جوانه ها وبرخی سبزیجات به صورت خام ویا کم پخت به هر شکلی اجتناب کنند(پیاز، یونجه، شبدر، تربچه، جوانه ماش و سایر غلات)
* بهتر است جوانه ها را قبل از مصرف به خوبی بپزید (این کار ممکن است باعث کاهش محتوای برخی ویتامین ها شود در عوض خطر ابتلا به بیماری را به شدت کاهش میدهد)
* اگر در بیرون از منزل غذا می خورید دقت کنید در ساندویچ یا سالادتان جوانه خام وجود نداشته باشد.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
-
پوشش واکس روی میوه جات به چه منظور استفاده می شود؟
لایه ای از واکس طبیعی روی بسیاری از میوه جات وسبزیجات وجود دارد. پس از برداشت و شستشوی احتمالی جهت زدودن خاک وآلودگی ها این لایه واکس طبیعی هم ازبین می رود به همین خاطر لایه ای از واکس به صورت مصنوعی روی میوه جات و سبزیجات اضافه می کنند این لایه واکس رطوبت محصول و درنتیجه تازگی آن را در طی زمان برداشت تا مصرف حفظ می کند. همچنین این لایه واکس از رشد قارچ و کبودی و تغییر رنگ محصولات جلوگیری می کند و جلوه بهتری به محصول می دهد. گرچه مواد موجود در لایه واکس اگر از انواع و به میزان مجاز مصرف شود بی خطر است اما بهتر است قبل از مصرف به خوبی با آب شسته شود.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
-
بهترین راه برای شستشوی سبزیجات سبز برگدار:
* از زمان برداشت یا خرید از مغازه یا فروشگاه در عرض 2 ساعت آن را به یخچال دردمای 2تا4 درجه منتقل کنید.
* بهتر است قبل از پاک کردن وخرد کردن سبزیجات آنها را بشویید این کار از انتقال آلودگی و باکتری ها به درون بافت سبزی جلوگیری می کند برای شستشو بهتر است سبزی را در یک ظرف پر از آب سرد غوطه ور کنید و سپس آبکشی نمایید این کار را چند بار تکرار کنید.
* راه دیگر شستشو خیساندن سبزی در محلول رقیق سرکه به مدت پنج دقیقه می باشد برای تهیه این محلول نصف فنجان سرکه را با دو فنجان آب سرد مخلوط کنید این کار باعث کاهش باکتری در محصول می شود اما باکتری ها را بطور کامل از بین نمی برد ضمنا تاثیر اندکی روی بافت و مزه محصول دارد.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
-
محصولات شیمیایی مخصوص شستشوی سبزیجات ومیوه جات:
* بسیاری بر این باورند که شستشوی سبزیجات با مواد مخصوصی که تحت همین عنوان در بازار عرضه می شوند بهترین روش پاکسازی سبزیجات در منزل است. اما آیا این شیوه شستشو حقیقتا مؤثر است؟
* در صنعت میوه و سبزی کلر رایج ترین ماده برای میکروب زدایی و ازبین بردن باکتری ها و کپک می باشد در خانه شستشو با آب شیوه معمول شستشو است
* تحقیقاتی که شیوه های مختلف شستشو وپاکسازی سبزیجات را باهم مقایسه کرده است نشان میدهد علی رغم تبلیغات مختلف مناسب ترین راهکار برای شستشو استفاده از آب تمیز می باشد.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.