تعریف مسئول فنی در صنایع غذایی
به چه کسی مسئول فنی گفته میشه؟
مسئول فنی صنایع غذایی به کسی گفته میشود که شرایط لازم برای کنترل و نظارت تولید در کارگاه ها و کارخانه های مواد غذایی را دارا باشد. برای مسئول فنی شدن باید حداقل مدرک کارشناسی و مورد تایید کمیته فنی و قانونی را داشته باشید. هر کارگاه یا کارخانه تولید مواد غدایی زمانی که میخواهد، پروانه بهره برداری بگیرد، باید یک مسئول فنی تایید شده از طرف اداره کل نظارت بر مواد غذایی را داشته باشد و پروانه مسئول فنی را اخذ کرده باشد.
1. کنترل مواد خام اولیه توسط مسئول فنی
مسئول فنی باید کیفیت تمامی مواد اولیه مصرفی کارخانه را کنترل کند. این مواد اولیه شامل مواد خام مثل شیر خام، گوشت خام و... است، مواد اولیه فراوری شده ( موادی که یک مرحله فرایند برای آنها اعمال شده مثل شکر و نشاسته ) و مواد لازم جهت بسته_بندی مثل فویل های بسته بندی، ظروف و...
برای مثال مسئول فنی کارخانه لبنیات، باید کیفیت شیر خام را از نظر ویژگی های خاص شیمیایی و ارگانولپتیکی مطابق استاندارد ها و دستورالعمل های اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشت کنترل کند. تایید گواهی بهداشت و سلامت کالای ورودی قبل از عقد قرارداد خرید و قبل از ورود کالا به کارخانه باید توسط مسئول فنی صنایع غذایی انجام بگیرد.
یا مثلاً اگر مسئول فنی کارخانه تولید سوسیس و کالباس باشید باید تمام مواد اولیه برای تولید سوسیس و کالباس مانند گوشت، مواد پرکننده، نمک، شکر، ادویه و... را از نظر شیمیایی و مخصوصا میکروبی بررسی کنید. در واقع انجام آزمایشات شیمیایی مواد غذایی بیشتر بر روی محصول نهایی اهمیت دارد. مثلاً اندازه گیری، چربی، نمک و میزان پروتئین فرآورده های گوشتی
2. کنترل آب کارخانه
کنترل آب مصرفی کارخانه از دیگر وظایف مسئول فنی صنایع غذایی است. اقداماتی که لازم است تا مسئول فنی کارخانه صنایع غذایی برای کنترل آب مصرفی انجام بدهد شامل انجام آزمایشات میکروبی و شیمیایی مطابق استاندارد آب آشامیدنی به صورت دورهای حداقل یک بار در سال، اندازه گیری و کنترل باقیمانده کلر که باید به صورت روزانه تست و مستند سازی بشود. مورد دیگر کنترل دوره مخازن آب در کارخانه است که باید همه مخازن در کارخانه به صورت دورهای از نظر بهداشتی بررسی، نظافت و ضد عفونی بشود.
همانطور که میدانید آب از مواد اولیه مورد استفاده در بیشتر محصولات غذایی می باشد. مانند کنسرو شوریجات و ترشیجات، کیک و فرآورده های شیرینی، سوسیس و کالباس و غیره. در نتیجه بسیار مهم است که آب مورد استفاده از نظر بهداشتی کاملاً بررسی شود. همچنین آب برای مصارف شستشو نیز کاربرد دارد که از نظر بعضی از فاکتورها باید بررسی گردد.
3.. نظارت بهداشتی در کارخانه
مسئول فنی باید نظارت بهداشتی در واحد تولیدی داشته باشد. این نظارت بهداشتی مربوط به بررسی GMP و GHP در همه ی مراحل و عملیات مربوط به تولید است که در واقع بهداشت عمومی کارخانه، بهداشت کارکنان، نظافت و بهداشت در خط_تولید، کنترل حشرات و جانوران موذی و ... را شامل میشود. مسئول فنی باید به بحث CIP واحد تولیدی نظارت داشته باشد، که در این رابطه مسئول فنی موظف است که غلظت محلول های شست و شو، دما و زمان شستشوی خط تولید رو کاملا کنترل کند
مسئول فنی، نظرات فنی و بهداشتی خودش را باید کتبا به کارفرما گزارش بدهد و کارفرما موظف است تا این نظرات را اعمال کند. این خیلی مهم است که مسئول فنی در همه مراحل تولید حضور داشته باشد و در واقع باید نظارت دائم داشته باشد( در غیر این صورت، در پرونده اش اخطار درج شده واگر بازهم تکرار شود، جریمه نقدی و در صورت تکرار پرونده تا شش ماه تعلیق میشود)
4. نظارت بر رعایت فرمولاسیون مطابق پروانه ساخت
از دیگر وظایف مسئول فنی این است که باید بر روند تولید محصول، مخصوصا رعایت فرمولاسیون مطابق پروانه ساخت نظارت کند. به همین خاطر یک نسخه از تصویر پروانه ساخت کارخانه باید در اختیار محصول فنی قرار بگیرد. مسئول فنی باید هرگونه عدم انطباق فرمولاسیون با پروانه ساخت در هر مرحله از تولید را به مدیریت ارشد واحد تولید گزارش کند.
5. بررسی عملکرد دستگاهها
یکی دیگر از وظایف مسئول فنی، کنترل محصول تولیدی و بررسی عملکرد دستگاه ها می باشد. مثلاً کنترل دمای دستگاه پاستوریزاتور در خط_تولید فرآورده های لبنی، کنترل عملکرد دستگاه بسته بندی کیک و کلوچه، کنترل دستگاه جت پرینتر از نظر درج صحیح تاریخ و... به طور کلی مسئول فنی باید در سه جا حضور فعال در کارخانه داشته باشد:
1. در زمان مصرف مواد اولیه
2.در زمان تولید
3. در زمان بسته بندی
6. کنترل کیفیت محصول نهایی
مسئول فنی باید کیفیت محصول نهایی را هم کنترل کند بنابراین باید از بچ های مختلف تولید در طول روز و یا شیفت کاری نمونه برداری کند و آزمایش های لازم ( میکروبی و شیمیایی ) را بر روی آنها انجام بدهد. همچنین باید موارد برچسبگذاری با اتیکت تایید شده توسط اداره نظارت باشد.
مسئول فنی باید بسته بندی محصول را از نظر مناسب بودن آن را تایید کند و نمونه شاهد را در انبار قرنطین کارخانه نگهداری کند مسئول فنی باید یک گزارش روزانه از نتایج آزمایش برای محصولات تولیدی تهیه کند در مواردی که کارخانه برای انجام آزمایشات خاصی مثل آزمون فلزات سنگین با آزمایشگاه همکار قرارداد دارد، مسئول فنی باید نمونه را طبق قرارداد به آزمایشگاه همکار بفرستد.
7. انجام نمونه برداری درست
مسئول فنی باید نمونه برداری درست انجام بدهد. نمونه ای که برداشت میشود جزئی از کل محموله است در نتیجه ویژگی های آن قابل تعمیم به کل محموله است. به همین دلیل انجام نمونه برداری درست طوری که نمونه برداشت شده بتواند نماینده کل کالا باشد اهمیت زیادی دارد.
✅جهت مشاهده دوره شرح وظایف مسئولین فنی (دوره توجیهی بدو استخدام مسئولین فنی) با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
8. تایید صلاحیت محصول نهایی
یکی از مهمترین وظایف مسئول فنی تعیین صلاحیت محصول تولید شده است. اینکه مسئول فنی عهده دار بررسی کیفیت محصول نهایی باشد یا نه بستگی به تنوع و حجم تولید کارخانه دارد. در بعضی از واحدهای تولیدی به دلیل تنوع و حجم بالا واحد تولیدی، واحد کنترل کیفیت به صورت یک بخش مجزا تعریف میشود، اینجا دیگر مسئولیت آزمایشگاه و انجام آزمایش با افراد دیگری به غیر از مسئول فنی است که اینجا مسئول فنی فقط باید بر صحت انجام ازمایشات نظارت داشته باشد. اما اگر بخش کنترل کیفیت به صورت مجزا تعریف نشده باشد، مسئول فنی باید ازمایش انجام دهد.
9. جلوگیری از محصولات نامنطبق
مسئول فنی به عنوان کسی که ضامن کنترل کیفیت و ایمنی محصولات تولیدی است باید از مصرف و عرضه محصولات نامنطبق جلوگیری کند و در مواردی که به دلیل تولید محصول نامنطبق، خط تولید پلمپ میشود، این مسئول فنی است که باید این پلمپ را حفظ کند.
✅جهت مشاهده دوره شرح وظایف مسئولین فنی (دوره توجیهی بدو استخدام مسئولین فنی) با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
10. آموزش کارکنان
یکی دیگر از وظایف مسئول فنی، آموزش کارکنان مخصوصاً کارگران قسمت خط_تولید و بسته_بندی کارخانه است که این آموزش در زمینه بهداشت عمومی، فردی، بهداشت خط تولید و مواد غذایی و در صورت نیاز به آموزش های تخصصی در زمینه مرتبط با کار است.
✅جهت مشاهده دوره شرح وظایف مسئولین فنی (دوره توجیهی بدو استخدام مسئولین فنی) با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
11. نظارت بر روند برچسب گذاری محصولات
یکی دیگر از وظایف مسئول فنی صنایع غذایی این است که باید در اجرای ضوابط برچسب گذاری محصولات، نظارت داشته باشد و حتما موارد 9 گانه باید به صورت درست بر روی محصول درج شود. این موارد 9 گانه شامل:
نام و نوع محصول
ترکیبات
شماره پروانه ساخت
تاریخ تولید و انقضا
سری ساخت
وزن و حجم فرآورده
شرایط نگهداری در صورت لزوم
آدرس کارخانه
و جمله ساخت ایران است.
12. بررسی و تعیین GMP
مسئول فنی صنایع غذایی باید GMP واحد تولیدی را بررسی و تایید کند بنابراین باید آشنایی عمومی با GMP داشته باشد.
✅تعریف شرح وظایف مسئولین فنی
✅شرح وظایف مسئول فنی واحدهای تولیدی مشمول قانون نظارت
✅قانون مواد خوراکی و آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
✅آیین نامه های اجرائی قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی در دوره شرح وظایف مسئولین فنی
✅آیین نامه اجرائی ماده 7 مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
✅آیین نامه اجرائی ماده 8 و 9 مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی در دوره شرح وظایف مسئولین فنی
✅قانون نحوه اعمال تعزیرات حکومتی راجع به قاچاق کالا و ارز در دوره شرح وظایف مسئولین فنی
✅ تعزیرات توزیع و فروش مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
✅سایر مقررات
✅ آشنایی مختصر با برخی از استانداردهای بین المللی
✅برخی از استانداردهای ایزو
✅کدکس
✅آشنایی با سامانه TTAC
✅فرایند صدور کارت فعالیت مسئولیت فنی
✅کنترل مواد اولیه مصرفی در کارخانه
✅کنترل آب مصرفی
✅نظارت بر تولید محصول مطابق پروانه ساخت
✅کنترل نهایی محصول تولیدی
✅کنترل کیفیت محصول نهایی
✅آموزش کارکنان
✅بررسی و تایید GMP واحد تولیدی
✅مستندسازی اقدامات
✅دوره های ISO (دوره های ایزو) کلیک نمایید
✅دوره های مدیریت کلیک نمایید
✅دوره های HSE (دوره های ایمنی) کلیک نمایید
✅دوره های صنایع غذایی کلیک نمایید
✅دوره های انبارداری کلیک نمایید
✅دوره های هتلداری کلیک نمایید
✅دوره های کیترینگ کلیک نمایید
مسئول فنی/مسئول فنی صنایع غذایی/مدیر کنترل کیفیت/ مدیر کنترل کیفیت صنایع غذایی/ صنایع غذایی/ دوره های صنایع غذایی/ گواهینامه دوره های صنایع غذایی/ دوره های مجازی صنایع غذایی/مسئول فنی/مسئول فنی صنایع غذایی/مدیر کنترل کیفیت/ مدیر کنترل کیفیت صنایع غذایی/مدیر کنترل کیفیت صنایع غذایی/ صنایع غذایی/ دوره های صنایع غذایی/ گواهینامه دوره های صنایع غذایی/ دوره های مجازی صنایع غذایی/مسئول فنی/مسئول فنی صنایع غذایی/مدیر کنترل کیفیت/ مدیر کنترل کیفیت صنایع غذایی/ صنایع غذایی/ دوره های صنایع غذایی/ گواهینامه دوره های صنایع غذایی