غذاهای فراسودمند یا عملگرا، شبیه به مواد غذایی رایج و متعارفی هستند که در طول روز مصرف میکنیم با این تفاوت که علاوه بر خواص تغذیهای پایه و تولید انرژی، نقش مهمی در حفظ سلامت ما و پیشگیری از بیماریها دارند. مواد غذایی غنی شده با ویتامینها و املاح معدنی، محصولات حاوی فیبر، پروبیوتیکها و پریبیوتیکها، آنتیاکسیدانها و مواد غذایی تهیه شده با استفاده از برخی گیاهان سنتی و دارویی از این دست هستند.
این مفهوم اولین بار در ژاپن در سال 1980 مطرح شد. در آن زمان در ژاپن سازمانهای دولتی به منظور تلاش در جهت بهبود وضعیت سلامت مردم، فرایند تایید محصولات غذایی با منافع اثبات شده برای سلامتی را آغاز کردند. امروزه در کشورهای پیشرفته به دلیل اهمیت بالای حفظ سلامت جامعه، افزایش آگاهی مصرف کنندگان نسبت به دریافت مواد مغذی از رژیم غذایی روزانه و به ویژه نگرانی درباره وضعیت سلامت افراد مسنتر و افرادی که در معرض بیماری هستند، موضوع مصرف غذاهای فراسودمند به شدت مورد توجه قرار گرفته است.
تقویت سیستم ایمنی بدن ،
دارا بودن ویژگی های آنتی اکسیدانی،
سم زدایی و اثرات ضدالتهابی است .
البته لازم است بدانید مؤثر بودن غذاهای فراسودمند در یک فرد به معنی اثربخش بودن آن در دیگر افراد نیست و عوامل بسیاری در اثربخش بودن این فرآورده ها نقش دارد.
مهم ترین غذاهایی که خصوصیات عملگرایی آن تاکنون مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است
فرآورده های پروبیوتیک، میوه ها و سبزیجات رنگی، محصولات سبوس دار، غذاهای حاوی اسیدهای چرب غیراشباع و گیاهان سنتی و دارویی است.
مصرف غذاهای فراسودمند چند تاثیر مهم بر سلامت افراد دارد که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
پیشگیری از مشکلات تغذیه
مواد غذایی فراسودمند حاوی مقادیر بالایی از مواد مغذی مهم مانند ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و چربیهای سالم هستند. پس در صورتی که رژیم غذایی خود را بر مبنای ترکیبی از مواد غذایی فراسودمند متعارف و اصلاح شده تنظیم کنید، در مقابل مشکلات تغذیهای محافظت خواهید شد. از زمان معرفی فراسودمندها به دنیا، نقصهای تغذیهای به طور چشمگیری کاهش یافته است. به عنوان مثال در ژاپن پس از عرضه آرد گندم غنی شده با آهن، نرخ کمبود آهن در کودکان به نصف کاهش یافته است.
حفاظت در برابر بیماریها
مواد غذایی فراسودمند حاوی مواد مغذی هستند که از بدن در برابر بیماریها حفاظت میکنند. برخی از آنها غنی از آنتی اکسیدان هستند. آنتی اکسیدانها مولکولهایی هستند که ترکیبات مضری به نام رادیکالهای آزاد را در بدن خنثی کرده و از بیماریهایی مانند سرطان، بیماریهای قلبی و دیابت پیشگیری میکنند. برخی از فراسودمندها حاوی اسیدهای چرب امگا-3 هستند. این ترکیبات چربیهای سالمی هستند که منجر به کاهش التهاب در بدن میشوند، عملکرد ذهنی را افزایش داده و سلامت قلب را بهبود میبخشند. برخی از آنها غنی از فیبر هستند. وجود فیبر در غذاها منجر به بهبود کنترل قند خون و پیشگیری از بیماریهایی مانند دیابت، چاقی، بیماری قلبی و اختلالات گوارشی میشود.
بهبود رشد
وجود برخی از مواد مغذی در مواد غذایی به میزان کافی برای رشد مناسب و طبیعی در نوزادان و کودکان ضروری است. گنجاندن غذاهای فراسودمندی که با مواد مغذی لازم برای رشد غنی شدهاند در رژیم غذایی روزانه برای رشد طبیعی و مناسب ضروری است. به عنوان مثال غنی بودن غلات و انواع آرد با ویتامینهای گروه B مانند فولیک اسید که برای سلامت جنین ضروری هستند، بسیار سودمند است.
یک رژیم غذایی سالم باید متشکل از مواد غذایی باشد که سرشار از مواد مغذی مانند میوه، سبزیجات، غلات سبوسدار و حبوبات باشد. مواد غذایی فراسودمند نه تنها نیاز بدن را به ویتامینها و مواد معدنی تامین میکنند، بلکه منجر به ایجاد تعادل در رژیم غذایی و حفظ سلامت عمومی بدن میشوند.
غذاهای فراسودمند دارای پتانسیل بالایی هستند که مزایای سلامتی بالاتر از ارزش غذایی ذاتی خود ارائه می دهند و نقش مهمی در حفظ سبک زندگی سالم و کاهش عوامل خطر بیماریهای مختلف را دارا هستند؛به عنوان مثال ، آنها ممکن است در برابر بیماری ها محافظت ایجاد کنند ، از کمبود مواد مغذی جلوگیری کرده و رشد کودکان را افزایش دهند.
۱- غذای مرسوم مغذی یا مواد غنی از مواد مغذی،میوه ها ، سبزیجات ، آجیل ، دانه ها و غلات ،غذاهای دریایی و ...
۲ - غذای اصلاح شده یا غنی شده:انواع غذا و نوشیدنی غنی شده با ویتامین ها ، مواد معدنی ، پروبیوتیک ها ،پری بیوتیک، یا فیبر ، مکمل ها و غذاهای ورزشی
در صنعت تولید غذا های فراسودمند ترکیبات مفید و سودمند برای سلامتی به مواد غذایی افزوده می شود و یا مواد مضر برای سلامتی در آنها حذف می شوند و یا کاهش می یابند. در نتیجه ، محصولی بدست می آید که بعنوان غذای سلامتی بخش دردسترس مصرف کننده قرار میگیرد. غذاهای حاوی چربیهای گیاهی به دلیل کاهش میزان کلسترول خون و محصولات غذایی که با پروبیوتیک ها غنی می شوند از جمله غذاهای فرا سودمند می باشند.
پرمصرفترین ترکیبات به کار رفته در این غذاها عبارتاند از:
پروبیوتیک و پرهبیوتیک: پروبیوتیکها معمولا مخلوطی از یک یا چند میکروارگانیسم است که وقتی به یک ماده غذایی افزوده می شود می تواند به تحریک رشد میکربهای مفید روده کمک کرده و یا موجب کاهش میکروب های بیماری زا در روده بشود.دربین محصولات لبنی ، افزودن پروبیوتیک ها به ماست معمولتر است . اما باید توجه داشت که انواع ماست کم چرب که با پروبیوتیک ها غنی می شوند درمقایسه با ماست های پرچرب سالمترند. ماست پرچرب بدلیل داشتن چربی حیوانی موجب افزایش کلسترول بد خون وهم جنین اضافه وزن وچاقی می شود.
این ترکیبات توانستهاند علایم عدم تحمل لاکتوز شیر را تخفیف دهند. همچنین با تقویت سطح ایمنی بدن، مقاومت آن در برابر بیماریها را بالا برده، سمیت و قدرت جهشزایی ترکیبات دفعی در لوله گوارشی و دستگاه ادراری را بکاهند. یکی از مهمترین آثار استفاده از این ترکیبات کاهش قابل توجه کلسترول خون است به طوری که ۲ تا ۴ هفته مصرف روزانه محصولات تخمیری لبنی مثل ماست اثر قابل توجهی خواهد داشت.
مدیران تحقیق و توسعه،مدیران کنترل کیفی، مسئولین فنی و بهداشتی ، مدیران تولید و مدیران واحد های تولید فرآورده های فراسودمند و علاقه مندان به حوزه تولید مواد غذایی فراسودمند
✅ مفاهیم و تعاریف مربوطه
✅ Functional Foods
✅ Food Vehicle
✅ Serving Size
✅ Fortification
✅ Fortificant
✅ غنیسازی اختیاری
✅ غنیسازی اجباری
✅ اندازه سهم
✅ بازار فروش غذاهای عملگرا
✅ طبقهبندی غذاهای عملگرا
✅ قوانین مرتبط با غذاهای فراسودمند اصول پایهای برای غنیسازی
✅ شرایط مورد نیاز جهت غنیسازی
✅ مرجع مقادیر توصیه شده دریافت ویتامین و املاح جهت غنیسازی
✅ نکات ضروری غنیسازی
✅ انتخاب مواد مغذی با هدف غنیسازی
✅ مقدار مواد مغذی با هدف غنیسازی
✅ برچسبگذاری غذاهای غنیشده
✅ بستهبندی
✅ فراسودمندها و بیماریهای گوارشی
✅ نقش فراسودمند در بیماریهای قلبی - عروقی
✅ کاهش بیماریها
✅ پوکی استخوان
✅ بیماریهای قلبی - عروقی
✅ دیابت
✅ خاصیت آنتیاکسیدانی
✅ خواص ضد التهابی و سمزدایی
✅ خواص ضد التهابی و سمزدایی
✅ کنترل وزن، کاهش چربی و کلسترول
✅ فراسودمندها و تاثیر آنها بر عفونتهای حاد
✅ پروبیوتیکها Probiotic) )
✅ نقش پروبیوتیکها
✅ منابع مصرف پروبیوتیکها
✅ اشکال پروبیوتیکها
✅ عملکرد پروبیوتیکها
✅ نکات قابل توجه در مصرف پروبیوتیکها
✅ مکانیسم اثر پروبیوتیکها
✅ پروبیوتیکها و سینبیوتیکها (Synbiotics)
✅ فیتواسترولها Phytosterol))
✅ آنتیاکسیدانها Antioxidant))
✅ رنگدانهها
✅ لیپیدها( Lipid)
✅ مواد معدنی و ویتامینها
✅ فیبرهای گیاهی
✅ گیاهان دارویی و سنتی
✅ استخراج و تولید ترکیبات فراسودمند
✅ استفاده از فناوریهای نو در تولید پروبیوتیکها و محصولات فراسودمند
✅ مهندسی ژنتیک
✅ بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
✅ کاربرد روشهای مختلف مانند میکروانکپسولاسیون در افزایش پایداری پروپیوتیکها در فرآوری محصولات فراسودمند
✅ اثرات سینرژیستی ( Synergist) و آنتاگونیستی (Antagonist) پروبیوتیکها در تولید محصولات فراسودمند
✅ فناوری تولید فرآوردههای سینبیوتیک
✅ جداسازی، شناسایی و تولید پروبیوتیکها و ترکیبات فراسودمند
✅ بهینهسازی تولید
✅ غذاهای فراسودمند در صنایع مختلف فراسودمندها در صنایع لبنیات
✅ فراسودمندها در صنایع غلات
✅ اثرات فرمولاسیون، شرایط فرایند و نگهداری مواد غذایی بر پایداری سلولهای پروبیوتیک و ترکیبات فراسودمند
✅ فرمولاسیون در لبنیات فراسودمند
✅ فرمولاسیون در غلات فراسودمند
✅ فرمولاسیون در نوشنیدنیهای فراسودمند
✅ فرمولاسیون در غذاهای کنسروی فراسودمند
✅ فرمولاسیون در فرآوردههای روغنی فراسودمند
✅ فرمولاسیون در فرآوردههای کنسروی فراسودمند
✅دوره های ISO (دوره های ایزو) کلیک نمایید
✅دوره های مدیریت کلیک نمایید
✅دوره های HSE (دوره های ایمنی) کلیک نمایید
✅دوره های صنایع غذایی کلیک نمایید
✅دوره های انبارداری کلیک نمایید
✅دوره های هتلداری کلیک نمایید
✅دوره های کیترینگ کلیک نمایید
غذاهای فراسودمند/ دوره مواد غذایی فراسودمند/ دوره های صنایع غذایی/ دوره آموزشی مجازی مواد غذایی فراسودمند/ دوره آموزشی Functional Foods/ گواهینامه دوره مواد غذایی فراسودمند/فراسودمند/پروبیوتیک ها/مواد غذایی پروبیوتیک/مواد غذایی فراسودمند/فراسودمندها/تولید مواد غذایی فراسودمند/ مواد غذایی عملگرا / دوره مواد غذایی عملگرا/غذاهای فراسودمند/ دوره مواد غذایی فراسودمند/ دوره های صنایع غذایی/ دوره آموزشی مجازی مواد غذایی فراسودمند/ دوره آموزشی Functional Foods/ گواهینامه دوره مواد غذایی فراسودمند/فراسودمند/پروبیوتیک ها/مواد غذایی پروبیوتیک/مواد غذایی فراسودمند/فراسودمندها/تولید مواد غذایی فراسودمند/ مواد غذایی عملگرا / دوره مواد غذایی عملگرا