✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
بطور کلی مدیریت محصول یک نقش سازمانی است که توسط یک فرد جنرالیست (Generalist) یا کلی گرا اجرا میشود. وقتی یک سازمان تصمیم بر ایجاد و ساخت یک محصول جدید میگیرد این مدیران محصول هستند که وظیفه ی اجرا از ابتدا تا انتهای فرآیند و رسیدن به هدف مشخص شده با همکاری در کنار سایر تیم های محصول مثل تیم بازاریابی، تیم فروش، تیم طراحی و… را برعهده دارند.یک مدیر محصول وظایفی همچون : برنامه ریزی برای محصول، بررسی سازگاری محصول با بازار، زمان لانچ کردن محصول، شناسایی نیاز مشتریان، توسعه محصول، پیشبینی آینده بازار ، هدفگذاری روی بخش مشخصی از بازار و تلاش برای اینکه محصول در چرخه عمر خود به سمت هدف درستی در حرکت باشد را دارد.
یک مدیر محصول اکثر تصمیم گیری های مرتبط با محصول را خود میگیرد و مسئولیت کامل این تصمیم ها را برعهده دارد و فقط در تصمیم گیری هایی در سطح بالا نیازمند مشورت با مدیران ارشد جهت دستیابی به یک تصمیم مشترک میباشد.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
برای نخستین بار در سال ۱۹۳۱ مدیر بازاریابی، نیل اچ مکالروی، یادداشتی دربارهی اهمیت «شخصیت برند» ارائه داد. بدان معنا که برندها نیز مانند انسان از شخصیت و خصوصیاتی برخوردار هستند. برای رشد کسبوکار بهتر است آنها را دریابیم.
اما مدیریت محصول چابک و سریع که تحت عنوان agile product management مطرح شده است، از سال ۲۰۰۱ بهجا مانده است. در این سال جمعی از توسعهدهندگان گرد هم آمدند تا ساختار سنتی سابق را نقد کنند. آنها معتقد بودند هر بخش از فرایند توسعهی نرمافزار به بخشهای دیگر مرتبط است. به همین دلیل باید با آنها در ارتباط باشند. آنها مانیفستی تهیه کردند که دربرگیرندهی مفاهیم جدید بود. در این نوشته ویژگیهای جدیدی نسبت به گذشته برای مدیریت محصول برشمردهاند. ساختار و نقشهی راه انعطافپذیر و قابلتغییر، فعالیتهای تیم محور، وجود یک نرمافزار مرکزی قابلاستفاده به جای مستندات پیچیده از جمله این تصمیمات بود. این انعطافپذیری باعث شد نقشهی راه کسبوکارها بهصورت یک قانون بدون تغییر در نظر گرفته نشود. در صورت نیاز و با توجه به بازار، مشتری و سازمان آنها توانایی اعمال تغییرات لازم در نقشه را داشتند. این مبحث امروزه نیز در تمام دنیا بسیار مطرح است و بر اساس آن عمل میشود.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مدیران محصول، وقت خود را صرف موارد زیر میکنند:
انجام تحقیقات: تحقیق برای کسب تخصص در مورد بازار، شخصیتهای کاربران و رقبا.
توسعه استراتژی: شکل دادن به یک برنامه استراتژیک سطح بالا برای محصول خود؛ از جمله تعیین اهداف، یک مرور کلی از خود محصول و یک جدول زمانی تقریبی.
ابلاغ برنامهها: تدوین یک برنامه استراتژیک فعال با استفاده از نقشه راه محصول و ارائه آن به ذینفعان اصلی سازمان (مدیران، سرمایهگذاران و تیم توسعه آنها) حفظ ارتباطات بین تیمها در طول فرایند توسعه و فراتر از آن.
هماهنگی توسعه: با فرض اینکه آنها برای پیشبرد برنامه استراتژیک محصول خود، هماهنگی با تیمهای مربوطه، بازاریابی محصول، توسعه و شروع اجرای طرح، مهر تایید را از سوی مدیران دریافت کردهاند.
اقدام با توجه به تجزیه و تحلیل دادهها: سرانجام، پس از ساخت، آزمایش و معرفی محصول به بازار، باید از طریق تجزیه و تحلیل دادهها و درخواست بازخورد مستقیم از کاربران، بفهمند که چه چیزی کار میکند، چه چیزی کار نمیکند و چه چیزی باید اضافه شود. آنها باید با تیمهای مربوطه برای در نظر گرفتن این بازخورد در تولیدهای بعدی محصول همکاری کنند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
به گفته McKinsey & Company، حدود ۸۰ درصد از مدیران محصول درگیر وظایف طراحی محصول هستند. این فعالیتها شامل ترسیم چشم انداز محصول و ایجاد یک استراتژی کاربردی برای تولید محصول میشود. این وظیفه مدیر محصول است که بر کار تیمهای مهندسی نظارت و آنها را از برنامهریزی اولیه تا عرضه محصول نهایی هدایت کند.
در زیر، برخی از مسئولیتهای یک مدیر محصول را ذکر خواهیم کرد.
انجام تحقیقات بازار و مشتری
یکی از اهداف اصلی یک مدیر محصول، ایجاد یا ارتقای محصولی است که یک به مشتری کمک کند و دو، به عنوان محصولی رقابتیتر در صنعت شناخته شود. طراحی و بهبود محصول در هر کسبوکاری باید به بقای آن کسبوکار و در نتیجه بهبود آن کمک کند.
برای این منظور، مدیران محصول اغلب وظیفه دارند روی بازار و کاربران تحقیقاتی انجام دهند تا بفهمند محصول چگونه کار میکند و چه پیشرفتهایی باید داشته باشد.
با رشد هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، ممکن است مدیران محصول نیز ملزم به درک و اجرای اتوماسیون برای کارهای عملی در طراحی محصول باشند. آنها سپس این یافتهها را به تیم مهندسی که تغییرات را اعمال میکند و سپس تیم بازاریابی که این تغییرات را به مخاطبان هدف منتقل میکند، در میان میگذارند. در برخی موارد، از مدیران محصول خواسته میشود که پیام مد نظر تیم بازاریابی را آماده کند و بعد به این تیم تحویل دهند.
ارتباط با گروه مهندسی، فروش و بازاریابی
مدیران محصول مسئول برقراری ارتباط با گروه مهندسی، فروش و بازاریابی هستند تا بتوانند با کمک هم محصولی به بازار ارائه دهند که در خور مشتریان است. در مورد محصولات سازمان، تیم مهندسی تغییرات پیشنهادی را اجرا میکند، تیم فروش محصول جدید و بهبود یافته را میفروشد و تیم بازاریابی محصول را برای افزایش نرخ فروش، تبلیغات میکند.
همین امر برای محصولی که به تازگی معرفی میشود نیز صدق میکند. مدیران محصول به طور مستمر با گروه مهندسین همکاری دارند تا محصولی موثر و بدون اشکال طراحی و آماده کنند، سپس با تیم فروش و بازاریابی همکاری دارند تا بتوانند محصول را به مخاطب معرفی و آن را بفروشند.
مدیران محصول همچنین مسئولیت گزارشدهی به ذینفعان، از روند تولید تا فروش محصول را بر عهده دارند.
مدیریت چرخه عمر محصول
مدیران محصول بر چرخه عمر محصول از ابتدا تا انتها نظارت دارند. این چرخه از مرحله توسعه شروع میشود و تا مرحله افول محصول ادامه پیدا میکند. هدف از این کار، این است که از دوبارهکاریها جلوگیری شود و همچنین اگر مشکلی در محصول وجود داشته باشد، آن را برطرف کنند.
توزیع محصول، نقشی کلیدی در چرخه عمر محصول به ویژه در مرحله معرفی دارد. پس از انجام تحقیقات بازار، مدیران محصول بهترین کانالهای توزیع محصول را شناسایی میکنند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
چه کسانی در فرایند مدیریت محصول نقش دارند؟
مدیر محصول با تیمهای مختلف و ذینفعان همکاری میکند تا نیازهایی که از طریق محصول معرفی خواهند شد را متعادل سازد:
-
مشتریان و کاربران برای درک فرصتها و مشکلاتی که باید حل شوند؛
-
رهبران تجاری و سهامداران داخلی برای فهمیدن نیازهای تجاری؛
-
طراحان UX برای تنظیم جریان کاربر (User Flow) و رفع مشکلات کاربری؛
-
مهندسین و تیمهای محصول برای توسعه محصولات؛
-
بخش پشتیبانی از مشتری و تیمهای موفقیت برای فهمیدن اینکه مشتریان در کدام قسمتها دچار مشکل هستند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مدیران محصول برای موفقیت نیاز به مهارتهای متنوعی دارند. بهترین مدیران محصول کنجکاو، متفکر و منظم هستند و به خوبی نیازهای مشتری را میشناسند. تمرکز بیوقفه بر نیازهای مشتری، به مدیر محصول کمک میکند تا مشکلات استراتژیک را برطرف کند. حل این دست مشکلات و هدایت و هماهنگی فعالیتها کاری است که همواره مدیران محصول انجام میدهند. مدیر محصول برای آنکه بتواند از عهدهی وظایف متعدد و متنوع خود بربیاید، باید مهارتهای ویژهای داشته باشد. در زیر تعدادی از مهمترین مهارتهای مورد نیاز یک مدیر محصول را مرور میکنیم:
-
مهارتهای اولیهی کسبوکار
-
مهارتهای تحلیلی و تصمیمگیری
-
مهارتهای ارتباطی و همدلی
-
مهارتهای اقتصادی و مالی
-
مهارتهای بازاریابی
-
توان رهبری
-
مهارتهای مذاکره و ارائه مطلب و داستانسرایی
-
مدیریت پروژه
-
پژوهش و تحلیل داده
-
تفکر استراتژیک
-
مهارتهای فنی (روشها، فرآیندها و ابزارها)
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
وظایف و مسئولیتهای مدیر محصول به ده عنوان تقسیم شده است:
.1 یک فرآیند توسعهی محصول مشترک را در کل سازمان اتخاذ کند
.2 ارتباط مستمر و شفافی با تیم خود و سایر تیمها داشته باشد
3 .موفقیت را تعریف و عملکرد را در طول زمان اندازهگیری کند
.4 الزامات محصول را شناسایی و اولویتبندی کند
.5 استراتژی قیمتگذاری محصول تعیین کند
6 .برنامه بازاریابی تدوین کند
.7 چرخهی عمر محصول را حفظ کند
8 .تیم فنی را به تست مداوم محصولات یا ویژگیها تشویق کند
.9 با ایجاد اعتماد تیمها را رهبری کند
.10 با روندهای صنعت هماهنگ باشد
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
در بعضی دیگر از سازمانها، بسته به ابعاد کسبوکار و نوع محصول، موارد دیگری را نیز میتوان به این لیست اضافه کرد، به عنوان مثال یکی از مهمترین وظایف مدیر محصول همسو کردن اهداف، تیمها، توانمندیها و منابع، فرایندها و بهطور کلی همهی ابعاد درگیر در ایجاد یک محصول است. مدیر محصول برای رسیدن به این هدف باید برای محصول چشم انداز و استراتژی تعریف کند. سند چشم انداز و استراتژی، در واقع نقش یک تراز را دارند که همسو بودن و یکپارچگی همهی جزییات فرایند بهثمر رسیدن محصول را، میتوان با آن سنجید. البته لازم است اشاره شود که در مسیر طراحی محصول نیز ابزار دیگری برای سنجش صحت مسیر حرکت تیم ها در طراحی و تولید محصول وجود دارد. این ابزار Roadmap یا نقشهی راه محصول است. نقشهی راه محصول برای در مسیر نگه داشتن فرایند طراحی و تولید محصول استفاده میشود، درحالی که چشم انداز و استراتژی محصول، تمامی مراحل و فرایندهای مرتبط با محصول را یکپارچه و همسو می کند.
همچنین لازم است که مدیر محصول با استفاده از دادههای جمعآوری شده از صنعت، بازار، مشتریان و رقبا، نیاز واقعی (مسالهی درست) را شناسایی کرده و برای آن نیاز، محصولی مناسب و پیشرو (راه حل درست) طراحی کند. این بخش مربوط به شناسایی مسالهی درست، یکی از مراحل بسیار مهم و سرنوشتساز، در مسیر به سرانجام رساندن محصول است، چرا که اگر مسالهی درست، که متناسب با نیاز مشتری و الزامات کسب و کار است، شناسایی نشود، در مراحل تولید، معرفی و عرضه، احتمال شکست پروژه بالا میرود. ضرورت دیگری که نقش مدیریت محصول دارد بهروزرسانی مستمر سندهای زندهی محصول است. سندهای زنده اسنادی هستند که با تغییر شرایط بازار یا پیشرفت روند طراحی و تولید محصول مدام تغییر میکنند فراخور نیاز اصلاح میشوند. این امر کمک میکند که فرایندها همواره با اهداف اصلی محصول و کسبوکار همسو باشند و محصول از مسیر درست رشد خود منحرف نشود.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مدیریت پروژه و مدیریت محصول دو حوزه مهم و مرتبط با یکدیگر در صنایع مختلف هستند. هر دو حوزه نیازمند مهارتهای مدیریتی قوی و تخصصی هستند، اما تفاوتهای زیادی نیز بین این دو حوزه وجود دارد. در ادامه، به بررسی تفاوتهای مدیریت پروژه و مدیریت محصول میپردازیم:
مدیر پروژه (Project Manager)، مسئولیت مدیریت پروژه را در سازمان بر عهده دارد. این شغل در کسبوکارهای مختلف نظیر دیجیتال، فناوری، خدمات و تولید، مورد استفاده قرار میگیرد. مدیر پروژه با برنامهریزی و کنترل فعالیتهای پروژه، از تحقق اهداف پروژه اطمینان حاصل میکند.
مدیر محصول (Product Manager)، مسئولیت طراحی و توسعه محصولات را در سازمان بر عهده دارد. . مدیر محصول با توجه به نیازهای بازار و تحلیل دادهها، محصولات جدیدی را توسعه میدهد و با بهرهگیری از تحقیقات بازار و تحلیل رقبا، محصولات را به روز رسانی میکند.
بنابراین، میتوان گفت که مدیریت پروژه و مدیریت محصول دو حوزه مرتبط و همکار در صنایع مختلف هستند، اما تفاوتهای آنها بر اساس محور متمرکز شدن، محصولات و هدف هر یک از آنها متفاوت است. به همین دلیل، در شرکتهایی که به تولید محصولاتی یا خدماتی میپردازند، همیشه نیاز به داشتن مدیران محصول و مدیران پروژه با مهارتهای تخصصی و قوی است تا بتوانند بهترین نتایج را برای سازمان تحقق بخشند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
سخن پایانی
با ورود محصولات و خدمات مختلف به بازار صنعت و تولید، سلیقه مخاطب و مشتری گسترده شد و لازم بود که مدیریت این سلیقه و پیشبینی رفتار مشتری توسط یک مدیر محصول رصد شود.
امروزه، براساس هر محصول و خدمتی یک مدیر محصول متخصص وجود دارد که با پیگیری امور مختلف میتواند توسعه سازمان و برند را تضمین کند. اگر در اقناع کردن دیگران مهارت دارید و از چالش نمیترسید، احتمالا برای جایگاه شغلی مدیریت محصول فرد مناسبی هستید.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
✅طبقهبندی محصولات
✅تبلیغات و ارتباطات بازاریابی در مدیریت محصول
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
✅دوره های ISO (دوره های ایزو) کلیک نمایید
✅دوره های مدیریت کلیک نمایید
✅دوره های HSE (دوره های ایمنی) کلیک نمایید
✅دوره های صنایع غذایی کلیک نمایید
✅دوره های انبارداری کلیک نمایید
✅دوره های هتلداری کلیک نمایید
✅دوره های کیترینگ کلیک نمایید