مواد غذایی ناسالم و غیر ایمن سالانه باعث مرگ و میر بیش از 2 میلیون نفر در جهان می گردد که عمده این افراد را کودکان تشکیل می دهند. مواد غذایی حاوی باکتریهای مضر، ویروس ها، انگل ها و یا مواد شیمیایی، مسئول بروز بیش از 200 بیماری - از اسهال و استفراغ ساده گرفته تا انواع سرطان - هستند.
غذای ایمن و سالم غذایی است که در کلیه مراحل تولید، فرآوری، حمل و توزیع، عرضه و نگهداری و در نهایت فراهم آوری نهایی جهت مصرف آن کلیه اصول بهداشتی مورد نیاز رعایت شده باشد و با مصرف آن در کوتاه و بلند مدت تهدیدی متوجه سلامت مصرف کننده نگردد.
در زنجیره تولید تا مصرف مواد غذایی (از مزرعه تا بشقاب)، شرایط نگهداری محصول در سطح عرضه و بعد از آن یعنی از خرید تا مصرف، به منظور اطمینان از ایمنی غذایی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و دانش، دقت و رفتار صحیح مصرف کننده در رعایت اصول بهداشتی در این مراحل می تواند سهم بسزایی در پیشگیری از بروز بیماری های ناشی از غذا داشته باشد.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
اصول ایمنی غذا در در هنگام خرید:
همواره خرید مواد غذایی را از فروشگاه های مجاز و دارای شرایط خوب بهداشتی انجام دهید.
در هنگام خرید به مجوزهای بهداشتی محصول توجه فرمایید. این مجوزها برای محصولات داخلی شامل شماره پروانه ساخت یاکد شناسه نظارت کارگاهی و یا مشاغل خانگی و برای محصولات وارداتی برچسب اصالت و سلامت می باشد.
از خرید مواد غذایی تاریخ مصرف گذشته، نگهداری شده در شرایطی خارج از شرایط درج شده بر روی برچسب محصول و با بسته بندی آسیب دیده خودداری نمایید.
برای خرید خود طوری برنامه ریزی کنید که محصولات فاسد شدنی را در انتهای خرید و زمان بازگشت به خانه خریداری نمایید.
به محض رسیدن به خانه، محصولات غذایی فساد پذیر نیازمند نگهداری در دمای پایین تر از 5 درجه سانتیگراد را بسته به دستورالعمل های درج شده بر روی برچسب، وارد یخچال یا فریزر نمایید.
سعی کنید خرید مواد غذایی را در حجم کمتر و به تعداد دفعات بیشتر انجام دهید.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
اصول ایمنی غذا در خانه
شست و شو و تمیز نمودن:
آشپزخانه را همواره تمیز نگه داشته و سطوح کار و لوازم در تماس با مواد غذایی را پس از هر بار استفاده به ویژه مابین آماده سازی غذاهای خام و پخته به طور صحیح شست و شو نمایید.
قبل از آماده سازی مواد غذایی و بعد از هر توقف در حین کار دست هایتان را با آب و صابون شسته و خشک نمایید.
میوه و سبزی را قبل از مصرف به صورت صحیح شست و شو نمایید. شست و شو کافی نقش موثری در کاهش میکروب ها و باقیمانده سموم موجود بر روی سطوح میوه و سبزیجات دارد.
حداقل هفته ای یکبار سطوح درونی یخچال را تمیز نمایید.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
جلوگیری از انتشار آلودگی از مواد غذایی خام به پخته:
از ظروف جداگانه برای نگهداری غذای خام و پخته شده استفاده نمایید و از برگرداندن مواد غذایی پخته به ظرفی که در حالت خام در آن قرار داشت خودداری نمایید.
از تخته برش کهنه دارای شیارهای غیر قابل تمیز کردن استفاده ننموده و آن را تعویض نمایید.
گوشت، مرغ و غذاهای دریایی را درون یخچال به نحوی نگهداری نمایید که آب آن ها به بیرون انتشار ننموده و روی ظروف حاوی آن ها را محکم بپوشانید.
تخم مرغ را درون ظروف در بسته و در یخچال نگهداری نمایید.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
پخت مواد غذایی:
حرارت دهی ناکافی مواد غذایی از مهمترین علل بروز مسمومیت های غذایی بوده و همواره از پخت کافی و ایمن مواد غذایی بالاخص بخش های مرکزی فرآورده های فسادپذیر (مثل انواع گوشت) اطمینان حاصل نمایید.
برای سرخ کردن مواد غذایی به ویژه سرخ کردن عمیق و طولانی از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده نمایید.
هم زدن و تکان دادن ظرف غذا در هنگام پخت سبب انتقال بهتر و یکنواخت حرارت در ماده غذایی می گردد.
بهتر است به منظور حصول اطمینان از پخت کامل و ایمن غذایی از دماسنج غذایی استفاده نموده و دمای بخش های مرکزی کلیه مواد غذایی فسادپذیر در هنگام پخت باید به حداقل 75 درجه سانتیگراد برسد.
در هنگام سرخ نمودن غذا از بستن درب ظرف خودداری نمایید چرا که این کار باعث محبوس شدن و تجمع بخارات سمی حاصل از سوختن روغن در غذا می گردد.
غذا های حاوی تخم مرغ باید کاملا پخته شده و از مصرف نیمه پخته این غذا ها پرهیز شود.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
سرد کردن و نگهداری مواد غذایی در دمای مناسب:
از دمای مناسب و ایمن یخچال و فریزر منزل خود اطمینان حاصل نمایید.دمای یخچال و فریزر همواره می بایست به ترتیب زیر 5 و منفی 17 درجه سانتیگراد تنظیم گردد.
مواد غذای فسادپذیر (از جمله مواد غذایی پخته) نبایستی بیش از دو ساعت (یک ساعت در فصول گرم سال) در دمای محیط قرار گرفته و فورا می بایستی وارد یخچال شوند.
چیدمان مواد غذایی در یخچال باید به گونه ای باشد که هوای سرد به خوبی درون آن گردش نموده و به طور یکنواخت دمای مواد غذایی را کاهش دهد. به همین منظور از پر کردن و انباشتن بیش از حد مواد غذایی در یخچال باید پرهیز نمود.
مدت زمان ماندگاری درج شده بر روی برچسب محصول مربوط به قبل از باز شدن درب آن بوده و بعد از باز شدن درب بالطبع مدت زمان ماندگاری کاهش یافته و بایستی ماده غذایی در کوتاه ترین زمان مصرف گردد.
از فریز نمودن مجدد مواد غذایی که رفع انجماد شده است بپرهیزید.
برای خارج کردن مواد غذايی از انجماد یک روز قبل از پخت آنها را در ظروف لبه دار گذاشته و حتما عمل انجمادزدایی را درون يخچال انجام دهید.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.