در صادرات و واردات به فرایند نمونه برداری کالا ، آزمایش ، اندازه گیری و کلیه امور صورت گرفته جهت تعیین کیفیت و کمیت کالا توسط شرکت های بازرس، بازرسی کالا یا Inspection گفته می شود.
پس از پایان جنگ جهانی دوم و رونق اقتصادی در گستره جهانی، تجارت در عرصه بین الملل گسترش یافت و کشورها توانستند محصولات و تولیدات خود را به دورترین نقاط دنیا صادر نمایند. قاعدتاً در این نوع تجارت، خریدار تا وصول کالا نمی توانست از انطباق ویژگی های کمی و کیفی کالا با قرارداد فروش اطمینان یابد؛ لذا شرکت هایی در سطح بین الملل جهت حل این مشکل پا به عرصه وجود گذاشتند و تحت عنوان شرکت های بازرسی، به عنوان بازوی فنی واردکنندگان کالا در کنار ایشان به رونق تجارت در سطح جهان کمک نمودند.
به طور کلی، انواع بازرسی کالا به چهار دسته زیر تقسیم می شود:
این نوع بازرسی کالا در واقع همان بازرسی در زمان تولید می باشد که با هدف کسب اطمینان از کیفیت کالای تولید شده و تطبیق آن با استانداردهای لازم صورت می گیرد.
هم چنین ممکن است در کالا مشکلاتی وجود داشته باشد که فقط در زمان تولید قابل تشخیص می باشند؛ به عنوان نمونه ممکن است در ساخت کالاهای پیچیده، بعضی از قطعات به وسیله پیمانکاران دیگر تامین شود که قاعدتا کیفیت هر یک از اجزا بر کیفیت نهایی محصول تاثیرگذار خواهد بود.
بازرسی های زمان تولید به عنوان یک معیار تضمین کیفیت مفید است؛ زیرا اطمینان حاصل می کند که کیفیت محصولات تولیدی همان کیفیتی است که شما به عنوان نمونه دریافت کرده اید.
هم چنین به شما این امکان را می دهد تا قبل از پایان مراحل تولید، اصلاحات لازم را انجام دهید که می تواند در وقت و هزینه شما صرفه جویی کند. اگر نقص مشخص شده باشد، دانستن درصد محصولات نهایی دارای نقص نیز به شما اطمینان می دهد که قبل از این که برای شما ارسال شود، می توانید برای آن ها برنامه ریزی کنید.
یکی دیگر از انواع بازرسی کالا که به عنوان بازرسی تصادفی نهایی نیز شناخته می شود و به صورت ظاهری و چشمی انجام می شود، بازرسی پیش از حمل است که اطمینان حاصل می کند که تأمین کننده، محصولات شما را با توجه به مشخصات شما تولید کرده و بسته به خواسته قرارداد خرید شما، آن ها را بسته بندی کرده است.
این کار بر اساس یک نمونه تصادفی از محصولات گرفته شده از محموله انجام می شود و به همین ترتیب، فقط در صورت تکمیل مراحل ساخت و حداقل بسته شدن ٪80 سفارش، این کار انجام می شود.
تهیه چک لیست بازرسی معمول PSI، شامل موارد زیر است:
-
تأیید ایمنی و عملکرد محصولات تولیدی
-
تأیید کیفیت محصولات و سازمان دهی هرگونه تعدیل قیمت
-
تأیید این که سفارش با استانداردهای تعیین شده در قرارداد خرید تولید شده است
-
بازرسی بسته بندی محصول، برچسب زدن و مارک های حمل و نقل
بزرگترین نقطه قوت بازرسی پیش از حمل این است که چون محصولات به عنوان یک نمونه تصادفی از سفارش گرفته می شوند، شما بدون نیاز به بازرسی از هر محصول، نمای دقیق سفارش را می گیرید.
هم چنین، آزمایشات ایمنی و عملکردی که به عنوان بخشی از بازرسی پیش از حمل انجام می شود، به شناسایی محصولات معیوب کمک می کند؛ سپس می توانید از پرداخت آن ها خودداری کنید.
این نوع از انواع بازرسی کالا به هزینه خریدار با هدف جلوگیری از سوء استفاده از ارز ارزان قیمت یا وام های کم بهره و اغلب با دستور بانک و موسسه تأمین کننده مالی، جهت ارزیابی و بررسی قیمت واقعی کالا انجام می شود.
به منظور کسب اطمینان از اصالت فروشنده و توانایی مالی و دانش فنی او در اجرای تعهدات قراردادی، بازرسی اصالت فروشنده صورت می گیرد که در حقیقت منبع یابی را برای خریدار آسان تر می سازد .البته این نکته را هم بدانید که طبق الزامات قانونی و قواعد بانک مرکزی، خریدار موظف است که حتما این بازرسی از انواع بازرسی کالا را انجام دهد.
از مهم ترین و پیچیده ترین انواع بازرسی کالا، بازرسی استاندارد اجباری است.
در حقیقت شرکت بازرسی به جانشینی سازمان استاندارد وارد عمل شده و در محل خروج کالا از بازار فروشنده، آن را مورد بازرسی قرار می دهد.
این نوع از بازرسی باید در آزمایشگاه مجاز و تحت نظارت شرکت بازرسی انجام شود و بعد از آن گواهینامه انطباق برای کالا صادر خواهد شد.
بازبینی کالاهای وارداتی در مبدأ تولید بر عهده شرکت های بازرسی می باشد .برای پذیرش و عقد قرارداد شرایطی را با متقاضی بازرسی تنظیم می کنند که به قرارداد بازرسی الحاق می شود و برای امضاکنندگان قرارداد تحمیل می شود.
اگرچه این شرایط در نسخه چاپی فرم سفارش بازرسی قید می شود و در ظاهر پذیرش آن اجتناب ناپذیر است، ولیکن امکان تغییر و تعدیل برخی از شرایط و مواد آن برای متقاضیان وجود دارد.
یکی از مزیتهای اصلی استفاده از استاندارد بازرسی و نمونهبرداری کالا ، کاهش هزینه خرابی محصول از طریق حذف متغیرهای مشکلزا در فرآیند تولید محصول است. در واقع در مرحله بازرسی و نمونهبرداری کالا، کالاهای معیوب حذف میشوند و صرفا برای کالاهای سالم و بدون نقص پرداختی صورت میگیرد.
این مسئله در طولانی مدت علاوه بر جلب رضایت مصرفکننده و کاهش شکایات ناشی از خرابی، برندسازی و اعتبار شرکت مربوطه را نیز به دنبال خواهد داشت. استاندارد بازرسی و نمونهبرداری کالا قادر است؛ بستر مناسبی را برای تضمین کیفیت و اصالت کالاها فراهم آورد. از جمله مراحل اصلی عملیات بازرسی و نمونه برداری کالا ، تطبیق کیفیت کالا با ضوابط سازمان ملی استاندارد و همچنین مطابقت با استانداردهای مصرفکننده است.
✅مفهوم کیفیت
✅تفاوت بازرسی و کنترل کیفیت
✅واژگان و اصطلاحات
✅اندازه نمونه
✅بازرسی اصلاحی
✅متوسط تعداد کل بازرسی ها
✅محاسبه احتمال پذیرش برای جفت نمونه گیری
✅دوره های ISO (دوره های ایزو) کلیک نمایید
✅دوره های مدیریت کلیک نمایید
✅دوره های HSE (دوره های ایمنی) کلیک نمایید
✅دوره های صنایع غذایی کلیک نمایید
✅دوره های انبارداری کلیک نمایید
✅دوره های هتلداری کلیک نمایید
✅دوره های کیترینگ کلیک نمایید