به منظور پیشگیری از بروز مسمومیت غذایی و جلوگیری از ایجاد ترکیبات سرطان زا در هنگام کباب کردن باید نکات زیر را همواره مد نظر قرار داد:
-
خرید گوشت و مرغ را در انتهای خرید و هنگام بازگشت به خانه انجام داده و برای جلوگیری از آلودگی متقاطع آن ها را از سایر مواد غذایی جدا نموده و بسته های مرغ و گوشت را در کیسه های پلاستیکی نفوذ ناپذیر قرار دهید. در صورتی که همان روز قصد مصرفش را ندارید ،فورا آن را فریز نمایید.
انجماد زدایی:
* یکی از پر خطر ترین عادات مرسوم در تهیه غذا، انجماد زدایی مواد غذایی در دمای محیط می باشد. دمای اتاق(25 درجه سانتیگراد) در محدوده دامنه دمایی خطر بوده و در این مدت زمان، تعداد باکتری ها چندین برابر می گردد.
روش های صحیح انجماد زدایی:
این روش ایمن ترین روش انجماد زدایی می باشد. به طور معمول یک روز قبل از پخت، ماده غذایی منجمد شده را وارد یخچال نموده و در زیر آن ظرفی را به گونه ای قرار دهید که آب خارج شده از ماده غذایی منجمد تنها در ظرف جمع شده و به محیط بیرون ظرف سرازیر نگردد.
ماده غذایی منجمد را درون یک کیسه پلاستیکی نفوذ نا پذیر نسبت به آب قرار داده و آن را در ظرف حاوی آب سرد غوطه ور سازید.هر 30 دقیقه می بایست آب ظرف تعویض گردد. این روش اگر چه روش سریعی در انجماد زدایی می باشد اما ماده غذایی باید فورا بعد از آن پخته شود.
-
انجماد زدایی در مایکروویو:
مطابق دستورالعمل های دستگاه بایستی عمل نموده و همانند روش قبل ماده مورد نظر باید فورا پخته شود.
خواباندن یا طعم دار کردن گوشت فرآیندی می باشد که در آن گوشت را در سس اسیدی به منظور ترد نمودن و تقویت طعم و بوی به مدت چندین ساعت قرار می دهند. به منظور پیشگیری از رشد باکتری ها این فرآیند حتما باید در یخچال انجام شود. می توان گوشت مرغ را تا 2 روز و گوشت گوسفند و گاو را تا 5 روز درون سس مخصوص در یخچال به صورت ایمن نگهداری نمود. در صورتی که مقداری از سس باید برای محصول نهایی (بعد از کباب کردن) استفاده شود بهتر است قبل از خوابانیدن گوشت، این سس برداشته شود و یا سس مورد استفاده در خوابانیدن را به منظور از بین بردن باکتری های بیماری زا تا دمای جوش حرارت داده و سپس مصرف نمود.
* در صورتی قصد انجام کباب کردن را در محیط خارج از خانه (مثل طبیعت) دارید باید این مخلوط خوابانده شده را بصورت سرد نگهداری نمایید. به این منظور می توان از یخدان حاوی یخ به عنوان یخچال موقت استفاده نمود و تنها زمان کباب کردن آنها را خارج کرده وقبل از آن یخدان را در سایه و یا جای خنک قرار داده و از خروج هوای سرد و جایگزین شدن هوای گرم در آن جلوگیری نمایید.
* اطمینان حاصل نمایید که برای غذای پخته شده ظرف تمیز جداگانه دارید و هرگز از ظروف استفاده شده قبل از پخت (برای مواد خام) استفاده نکنید. از وجود آب سالم و پاکیزه در مکانی که قصد رفتن به آنجا را دارید، اطمینان حاصل نموده و یا با خود مقدار کافی آب سالم و بهداشتی ببرید.
* یکی از راه هایی که می توان به کمک آن مدت زمان کباب کردن را کاهش داده و ایمنی و سلامت محصول را بالا برد، پیش گرم کردن و پخت اولیه گوشت در مایکروویو یا فر می باشد.البته این روش به علت مستعد فساد پذیرتر نمودن محصول بیشتر برای کباب کردن در خانه توصیه می شود. (پخت کامل بلافاصله بعد از پیش گرم کردن )
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
کباب باید به قدری پخته شود که دمای مرکز آن به حداقل دمای مورد نیاز برای از بین بردن باکتری های بیماری زا برسد. قسمت بیرونی مرغ و گوشت کباب شده به علت قرار گرفتن بیشتر در معرض حرارت بالا قهوه ای شده و پخته به نظر می آید اما باید از پخت کافی مرکز گوشت به وسیله دماسنج غذایی اطمینان حاصل نمود.
در خصوص گوشت قرمز دمای مرکزی اندازه گیر ی شده قبل از برداشتن از روی حرارت توسط دماسنج غذایی باید حداقل 63 درجه سانتیگراد باشد.به منظور حفظ کیفیت و ایمنی اجازه دهید گوشت به مدت 3 دقیقه در این دما قرار گرفته و سپس مصرف گردد. امکان دارد بنا به سلیقه مصرف کننده بخواهد قسمت درونی گوشت به دمای بالاتری برسد و بیش تر پخته شود
دمای مرکزی اندازه گیری شده توسط دماسنج غذایی برای کباب کوبیده باید به 72 درجه سانتیگراد برسد.
دمای مرکزی اندازه گیری شده توسط دماسنج غذایی برای گوشت مرغ باید به 74 درجه سانتیگراد برسد.
بعد از پخت کباب باید تا زمان مصرف آن را در دمای 60 درجه و یا بالاتر نگهداری نمود.
* می توان این عمل را با قرار دادن آن در نزدیکی شعله (در معرض حرارت ملایم ) و یا در خانه درون فر تنظیم شده بر روی دمای 90 درجه سانتیگراد قرار داده و یا بر روی سینی ای که با شعله ملایم گرم می شود تا زمان مصرف نگهداری نمود.
✅جهت مشاهده دوره های صنایع غذایی با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
بعضی از تحقیقات بیان می کنند که بین احتمال ابتلا به سرطان و مصرف غذای پخته شده با حرارت بالا مثل کباب و غذای سرخ شده احتمالا ارتباط مستقیمی وجود دارد. بر طبق مستندات تایید شده علمی مصرف مقادیر متعادل کباب (گوشت قرمز ،مرغ و ماهی ) تهیه شده با حرارت کم در رژیم غذایی هیچ خطری را متوجه سلامت مصرف کننده نمی کند.
-
برای جلوگیری از سوختن یا جزغاله شدن کباب:
* حذف چربی مشهودی که امکان اشتعال و ایجاد آتش را بالا می برد.
* قبل از پخت کباب مرحله پیش پخت در مایکرویو انجام شده تا مقادیری از ترشحاتی که ممکن است بر روی زغال ریخته شود حذف شود.
* کباب را در مرکز منقل قرار داده و زغال را در اطراف قرار دهید تا ترشحات و چربی کمتری بر روی زغال ریخته شود. این ترشحات سبب ایجاد ترکیبات سمی و سرطان زا می گردد.
* قسمت های سوخته و جزغاله شده گوشت را جدا نموده و دور بریزید.