در هر کارخانه ای هدف، تولید بهترین محصول است؛ محصولی که از هر جهت مطلوب و بدون عیب و نقص باشد و در عین حال ضایعات بسیار کمی داشته باشد. برای رسیدن به این هدف باید بر تولید محصول های مختلف نظارت و کنترل داشت؛ یعنی ماده خام از همان ابتدا که به کارخانه میاید، تا زمانی که پس از تغییرات و تبدیلات لازم، بسته بندی شده و برای عرضه آماده میشود، باید تحت کنترل و آزمایش باشد. این کار را مسئول فنی هر کارخانه انجام میدهد. از طرفی، توجه خاصی که به بهداشت و کیفیت محصولات غذایی، آرایشی و بهداشتی به دلیل ارتباط مستقیم آن ها با سلامتی انسان ها میشود، ضرورت حضور مسئولان فنی را که وظیفه شان کنترل کیفیت و بهداشت این مواد است-به روشنی بیان میکند.
به نظارت و سرپرستی دائم فنی و بهداشتی کارخانه ها(مسئولیت فنی صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی)میگویند.
(مسئول فنی صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی)کسی است که بر همه مراحل تولید، از تهیه مواد اولیه تا بسته بندی و توزیع یک کالا نظارت دارد.
دقیق و ریزبین است: این فرد نمونه ای از محصول تولید شده در کارخانه را آزمایش کند. پس، دقت و تمرکز و ریزبینی از ویژگی های او محسوب میشود.
متعهد و مسئولیت پذیر است: اگر خطایی در مراحل مختلف کار تولید وجود داشته باشد، از آن چشم پوشی نمیکند و آن را گزارش میدهد.
اگر به این شغل علاقه مندید، ابتدا باید مدرک کارشناسی را در یکی از رشته های علوم و صنایع غذایی ، مهندسی کشاورزی گرایش صنایع غذایی، علوم تغذیه، دام پزشکی، شیمی، میکروبیولوژی، مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی، و دارو سازی دریافت کنید.
با داشتن مدرک این رشته میتوانید برای درخواست استخدام به جامعه مسئولان فنی صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی مراجعه و فرم پر کنید. در مرحله بعد، به کارخانه ها معرفی می شوید.
پس از پذیرش از سوی کارخانه، بایستی برای گرفتن پروانه مسئول فنی در یک دوره آموزشی که وزارت بهداشت(بخش معاونت غذا و دارو)برگزار می کند، شرکت کنید. پس از امتحانی که در پایان دوره از شما گرفته میشود، گواهی آن را دریافت خواهید کرد. اعتبار پروانه مسئول فنی پنج ساله است و برای تمدید آن، مسئول فنی باید طی این مدت در دوره های آموزشی عمومی، تخصصی و سیستم های مدیریت کیفیت و ایمنی، شرکت و امتیاز لازم را کسب کند و گواهی های این دوره ها را به حوزه نظارتی مربوط تحویل دهد.
هر چه سال های خدمت شما بیشتر شود، رتبه بالاتر و حقوق بیشتری دریافت خواهید کرد.
کارگاه ها و کارخانه های صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی، محل کار این افراد هستند. اتاق مسئولان فنی در واقع آزمایشگاهی است که در آن نمونه های تولیدی کارخانه را آزمایش میکنند. این آزمایش ها به ویژه در مورد مواد خوراکی باید بسیار دقیق باشد تا اگر کوچک ترین میکروبی در آن ها وجود دارد، مشخص شود و مسئول فنی تذکر دهد تا بلافاصله مشکل برطرف گردد. فضای این شغل، کارگری است و مسئولان فنی بیش از همه با کارگران سر و کار دارند. آن ها با بازرس های موسسه استاندارد، بازرس های وزارت بهداشت، و کارشناس های بهداشت محیط نیز در ارتباط اند.
1- ابلاغ به موقع جهت تمديد پروانه هاي ساخت به مدير عامل كارخانه و در صورت عدم اقدام وي مراتب را به اداره نظارت بر مواد غذايي، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي دانشگاه مربوطه گزارش نمايد.
2- كنترل بهداشتي و كيفي كليه بخش هاي مرتبط با توليد، انبار محصول نهايي كه با مسئوليت سرپرستان هر قسمت انجام وظيفه مي نمايند. همچنين كنترل بهداشتي كارگران و دستگاه هاي توليد.
3- سرپرستي نمايد.
4- نظرات فنی و بهداشتی خود را كتباً به كارفرما گزارش دهد و كارفرما موظف به انجام نظر فني و بهداشتي مذكور مي باشد، در غير اينصورت مسئول فنی جريان امر را به اداره نظارت بر مواد غذايي، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي دانشگاه مربوطه اطلاع رساني مي نمايد.
5- از هرگونه تغيير اساسی كه در شرايط تاسيس و بهره برداري كارخانه يا كارگاه حاصل می شود، وزارت بهداشت را مطلع نمايد
6- رعايت كليه مندرجات ذكر شده در پروانه ساخت (از جمله: درصد تركيبات، استفاده از مواد اوليه داراي مجوز و تاريخ مصرف….) الزامي مي باشد و مسئوليت نظارت بر حسن اجراي آن به عهده مسئول فنی می باشد.
7- نظارت بر اجرای ضوابط برچسب گذاری
8- تاييديه بهداشتی و كيفی و صدور مجوز ورود مواد اوليه به كارخانه و مجوز خروج محصول نهايی از كارخانه توسط مسئول فنی انجام مي گردد.
9- آزمايشگاه كنترل بهداشتی و كيفی كارخانه زير نظر مسئول فنی انجام وظيفه می نمايند.
10- رسيدگي به شكايات واصله و پيگيری آنها تا حصول نتيجه و پاسخگويی لازم
11- مرجوع يا معدوم كردن محصول نامنطبق تحت نظارت معاونت غذا و دارو دانشگاه
12- نظارت بر اجرای سيستم recall براي جمع آوري محصولات توزيع شده مرجوعی يا معيوب و يا محصولاتی كه از سوی سازمان غذا و دارو به هر دليلي دستور جمع آوري آنها از سطح عرضه اعلام شده است.
13- نظارت بر شرايط حمل و نقل و اطمينان از عدم فساد، آلودگی و آسيب ديدگي محصولات
14- مستند سازی و حفظ كليه سوابق مربوطه
شرکتهای غذایی اغلب شرکتهای بزرگی هستند و درآمد بالایی نیز دارند. وظایف کارشناسان فنی نیز در این شرکتها معمولا شامل وظایف متعددی است. همین موضوع باعث شده است تا حقوق مسئول فنی سازمان غذا و دارو در اکثر موارد جز حقوقهای مناسب و بالا باشد. علیرغم این موضوع، عوامل تاثیرگذار بر درآمد افراد همچون نوع قراردادها، نوع شرکت (خصوصی یا دولتی بودن) و میزان فعالیتها، مهارت و تحصیلات افراد ممکن است بر حقوق مسئول فنی در صنایع غذایی نیز تاثیر داشته باشد.
سخن پایانی
کارشناس فنی از جمله مشاغلی است که موقعیت شغلی آن در بسیاری از حرفهها تعریف شده است. برای آنکه بتوانید بهعنوان کارشناس فنی فعالیت کنید ابتدا باید تخصص یا رشته موردنظر خود را تعیین کنید، سپس مهارتهای فنی مرتبط به آن رشته را به دست آورید.
✅تعریف شرح وظایف مسئولین فنی
✅شرح وظایف مسئول فنی واحدهای تولیدی مشمول قانون نظارت
✅قانون مواد خوراکی و آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
✅آیین نامه های اجرائی قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی در دوره شرح وظایف مسئولین فنی
✅آیین نامه اجرائی ماده 7 مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
✅آیین نامه اجرائی ماده 8 و 9 مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی در دوره شرح وظایف مسئولین فنی
✅قانون نحوه اعمال تعزیرات حکومتی راجع به قاچاق کالا و ارز در دوره شرح وظایف مسئولین فنی
✅ تعزیرات توزیع و فروش مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
✅سایر مقررات
✅ آشنایی مختصر با برخی از استانداردهای بین المللی
✅برخی از استانداردهای ایزو
✅کدکس
✅آشنایی با سامانه TTAC
✅فرایند صدور کارت فعالیت مسئولیت فنی
✅کنترل مواد اولیه مصرفی در کارخانه
✅کنترل آب مصرفی
✅نظارت بر تولید محصول مطابق پروانه ساخت
✅کنترل نهایی محصول تولیدی
✅کنترل کیفیت محصول نهایی
✅آموزش کارکنان
✅بررسی و تایید GMP واحد تولیدی
✅مستندسازی اقدامات
✅دوره های ISO (دوره های ایزو) کلیک نمایید
✅دوره های مدیریت کلیک نمایید
✅دوره های HSE (دوره های ایمنی) کلیک نمایید
✅دوره های صنایع غذایی کلیک نمایید
✅دوره های انبارداری کلیک نمایید
✅دوره های هتلداری کلیک نمایید
✅دوره های کیترینگ کلیک نمایید