✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مدیریت راهبردی یا مدیریت استراتژیک یک تجزیه و تحلیل در خصوص مسایل مهم سازمان می باشد و توسط راهبران ارشد سازمان به نمایندگی از مالکان ، به منظور کنترل منابع در محیط های خارج از سازمان گرفته می شود این فرایند شامل مشخص کردن ماموریت، چشم انداز، داراییهای سازمان و توسعه برنامهها و سیاستهای سازمان که به همه فعالیت هایی که برای رسیدن به آن خواهد شد نیاز است.
تعریف دیگر ارایه شده در باب مدیریت استراتژیک راهکارها و تصمیم هایی که قرار است به ما و سازمان ما کمک کند تا در مسیر موفقیت و دستیابی به اهداف حرکت کنیم یا در تعریف ساده تر کجا هستیم و قرار است به کجا برسیم. در این مسیر مدیریت استراتژیک ما را یاری خواهد کرد و موجب تعیین عملکرد بلندمدت یک شرکت است.
مدیریت استراتژیک شامل رصد محیطی (خارجی وداخلی)، تدوین اهداف بلندمدت، پیاده سازی، ارزیابی و کنترل استراتژی می باشد. بنابراین مطالعه مدیریت استراتژیک بر پایش و ارزیابی فرصت ها و تهدیدهای خارجی در پرتو قوت ها و ضعیف های داخلی یک شرکت تأکید دارد. مدیریت استراتژیک در ابتدا سیاست کسب و کار خوانده میشد. موضوعاتی که در مدیریت استراتژیک مطرح می شود شامل برنامه ریزی استراتژیک، رصد محیطی و تجزیه و تحلیل صنعت میباشد.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
تعریف علمی مدیریت استراتژیک از دیدگاه استراتژیست های بزرگ
از دیدگاه کارپنتر و ساندرز مدیریت استراتژیک فرآیندی است که در آن سازمان، تدوین و اجرای استراتژی را مدیریت می کند، درحالیکه رابینز و کولتر بر این عقیده اند که مدیریت استراتژیک عبارت است از آنچه مدیران برای توسعه استراتژی های یک سازمان انجام
می دهند. همچنین پیرس و رابینسون مدیریت استراتژیک را مجموعه ای از تصمیمات و اقدامات که نتیجه تدوین و اجرای برنامه های طراحی شده برای رسیدن به اهداف شرکت است تعریف میکنند، و در حالیکه مالحی و فینلی مدیریت استراتژیک را حداقل به عنوان فرآیند تنظیم جهت گیری های طوالنی مدت برای سازمان تعریف می کنند.
فرآیند مدیریت استراتژیک برای مطابقت با شرایط دائم التغییر بازار و ساختار رقابتی با سازمانهایی که به طور مداوم منابع، توانمندیها و صلاحیت های اصلی را توسعه می دهند، استفاده میشود.
هیت و همکاران، کارپنتر و ساندرز و رابینز و کولتر، فرآیند مدیریت استراتژیک را شامل یک مجموعه کامل از تعهدات، تصمیمات و اقدامات مورد نیاز برای یک سازمان برای رسیدن به رقابت استراتژیک و کسب بازده بالاتر از متوسط می دانند. معمولا ورودی های استراتژیک از تجزیه و تحلیل محیط داخلی و خارجی مشتق شده اند، و برای شکل گیری و اجرای استراتژی موثر لازم هستند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مدیریت استراتژیک فراتر از دنبال کردن صرف یک سری قوانین و رویکردی فلسفی به کسبوکار است. مدیران ارشد ابتدا باید تفکر استراتژیک داشته و سپس این تفکر را در یک روند پیادهسازی کنند.
زمانی که همه افراد درگیر، کسبوکار استراتژی را فهمیده باشند، این استراتژی به بهترین شکل ممکن پیادهسازی خواهد شد.
کتاب استراتژی خوب استراتژی بد در زمینه طراحی و تدوین استراتژی به شما کمک میکند. اما به طور کلی فرآیند مدیریت استراتژیک شامل ۵ مرحله میشود:
۱. هدفگذاری
مقصود از هدفگذاری این است که چشمانداز کسبوکار را تعیین کنید. در این مرحله باید ۳ مسئله را شناسایی کنید:
-
ابتدا، اهداف کوتاهمدت و بلندمدت را شناسایی کنید
-
در مرحله بعد، اقداماتی را که برای رسیدن به اهداف نیاز دارید مشخص کنید
-
درنهایت با توجه به نیروی کار سازمان، فرآیند را درونیسازی کرده و به هرکدام از نیروها وظیفهای که احساس میکنید در آن موفق عمل خواهند کرد، محول کنید
در طول این فرآیند بررسی کنید که اهداف به صورت دقیق و واقعبینانه در نظر گرفته شده و با ارزشها و چشمانداز سازمان شما همخوانی داشته باشند. معمولاً اولین قدم در این مسیر این است که تلاش کنید این اهداف و خواستهها برای همه کارکنان تبیین شوند.
۲. تجزیه و تحلیل
تجزیه و تحلیل یک مرحله کلیدی است. چراکه اطلاعاتی که در این مرحله به دست میآیند باعث شکلگیری قدمهای بعدی شما میشوند. در این مرحله به جمعآوری اطلاعاتی که به دستیابی شما به اهدافتان کمک میکند اقدام کنید.
تمرکز تحلیل استراتژیک باید بر درک نیازهای کسبوکار و شناسایی ابتکاراتی باشد که به رشد کسبوکار کمک میکنند. هر مشکل داخلی یا خارجی را که ممکن است بر اهداف و خواستههای شما اثر بگذارند بررسی کنید.
اولین مرحله در تدوین استراتژی، مرور اطلاعاتی است که از تجزیه و تحلیل به دست آمده است. تعیین کنید که کسبوکار شما چه منابعی دارد که میتواند در رسیدن به اهدافتان به شما کمک کند.
حوزههایی را که نیاز است تا از منابع بیرونی استفاده کنند تعیین کنید. مشکلاتی که جلوی موفقیت سازمان را میگیرند از نظر اهمیت باید مرتب شوند. زمانی که این کار انجام شد، شروع به تدوین استراتژی کنید.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
۴. اجرای استراتژی
اجرای موفقیتآمیز استراتژی برای موفقیت سازمان امری ضروری است. اگر که استراتژی کلی با ساختار فعلی کسبوکار همخوانی نداشت، باید یک ساختار جدید در ابتدای این مرحله آغاز شود.
همه افراد در سازمان باید نسبت به وظایف، مسئولیتهای خود و این که این وظایف چگونه باعث رسیدن سازمان به اهدافش میشود آگاه باشند. به علاوه کلیه منابع و سرمایه مورد نیاز باید در این مرحله فراهم باشند. به محض اینکه سرمایه تأمینشده و کارکنان آماده بودند، برنامه را اجرا کنید.
۵. ارزیابی و کنترل
هر ارزیابی موفقی در محیط کسبوکار، با تعیین پارامترهایی که باید سنجیده شود انجام میشود. این پارامترها باید میزان دستیابی به اهدافی که در مرحله یک انتخاب کردهاید را مشخص کنند. میزان پیشرفت خود را با مقایسه نتایج بدستآمده و برنامهای که در نظر گرفتید مشخص کنید.
رصد مشکلات داخلی و خارجی سازمان به شما این امکان را میدهد تا به هر تغییر قابل توجهی در محیط کسبوکار به شکلی مناسب پاسخ دهید. اگر احساس کردید که استراتژی سازمان را به سمت اهدافش نمیبرد، فرآیند را از ابتدا آغاز کنید.
از آنجایی که موضوعات داخلی و خارجی کسبوکار همواره در حال تغییر و تحول هستند، تمامی اطلاعاتی را که در این مرحله به دست میآورید باید برای تدوین استراتژیها در آینده نگهدارید.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مدیریت استراتژیک به سازمان این امکان را میدهد که به شیوهای خلاق و نوآور عمل کند و برای شکل دادن به آینده خود به صورت انفعالی عمل نکند. این شیوه مدیریت باعث میشود که سازمان دارای ابتکار عمل باشد و فعالیتهایش به گونهای درآید که اعمال نفوذ نماید (نه اینکه تنها در برابر کنشها، واکنش نشان دهد) و بدین گونه سرنوشت خود را رقم بزند و آینده را تحت کنترل درآورد.
از نظر تاریخی، منفعت اصلی مدیریت استراتژیک سازمانی این بوده است که به سازمان کمک میکند از مجرای استفاده نمودن از روش منظمتر، معقولتر و منطقیتر راهها یا گزینههای استراتژیک را انتخاب نماید و بدین گونه استراتژیهای بهتری را تدوین نماید. تردیدی نیست که این یکی از منافع اصلی مدیریت استراتژیک است ولی نتیجه تحقیقات کنونی نشان میدهد که این فرایند میتواند در مدیریت استراتژیک نقش مهمتری ایفا کنند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مدیران و کارکنان از طریق درگیر شدن در این فرایند خود را متعهد به حمایت از سازمان مینمایند. یکی دیگر از مهمترین منافع مدیریت استراتژیک این است که موجب تفاهم و تعهد هر چه بیشتر مدیران و کارکنان میشود. یکی از منافع بزرگ مدیریت استراتژیک سازمانی این است که موجب فرصتی میشود تا به کارکنان تفویض اختیار شود. تفویض اختیار عملی است که به وسیله آن کارکنان تشویق و ترغیب میشوند در فرایندهای تصمیمگیری مشارکت کنند، خلاقیت، نوآوری و خیال پردازی را تمرین نمایند و بدین گونه اثر بخشی آنها افزایش خواهد یافت. در مجموع علاوه بر موارد فوق، میتوان مزایای دیگری برای مدیریت استراتژیک در سازمان نام برد:
-
جهت گیری آینده، اولویت ها را مشخص نمود و تصمیمهای امروز را در پرتو پیامدهای آینده اتخاذ می نماید
-
نقش هماهنگ کننده بین برنامه های عملیاتی سازمان را انجام می دهد و اقدامات واحدهای مختلف را در یک مسیر قرار می دهد
-
با اوضاع و شرایطی که بسرعت دستخوش تغییر میشوند به روش کارساز برخورد نموده و کار تیمی و تخصصی کارشناسی ایجاد می نماید
-
فعالیت های مربوط به مدیریت استراتژیک هدایت کننده میباشد و جهت مسیر فعالیتها و عملیات سازمان را مشخص ساخته و بعنوان راهنمای سازمان عمل می نماید
-
با نگرش بلند مدت به پیش بینی آینده می پردازد و ازاین رو اطلاعاتی را در خود دارد که برای اقدامات دراز مدت مدیران مفید میباشد
-
مدیریت استراتژیک در سراسر واحدهای سازمانی از جمله کلیه سیستمهای اداری میسر بوده و بجای اینکه عملی مکانیکی باشد نقش محوری افراد ، گروهها و نفوذ فرهنگ سازمانی را به رسمیت می شناسد .
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مدیریت استراتژیک برای هر سازمان یا شرکتی، هر اندازهای که باشد، میتواند سودمند باشد زیرا همیشه فضایی برای رشد وجود دارد و هر سازمانی، نقاط قوت منحصربفرد و فرصتهایی دارد که میتوان آنها را به سرمایه تبدیل کرد. مدیریت استراتژیک باید یک روند مستمر باشد، نه اینکه فقط در یک زمان به عنوان ارزیابی انجام شود یا هر زمان که مشکلی پیش آمد، به عنوان یک راه چاره به کار آید.
با توجه به مزایای درازمدت سازمان ها، برنامه مدیریت استراتژیک آنها را به تمرکز بر محیط داخلی، از طریق تشویق و تنظیم چالش های کارکنان، کمک به آنها برای رسیدن به اهداف شخصی و همچنین سازمان ها می کند. در عین حال، همچنین اطمینان حاصل شده است که چالش های خارجی مورد توجه قرار گرفته و شرایط نامساعد حل می شود و تهدیدات مورد بررسی قرار می گیرد تا آنها را به فرصت های احتمالی تبدیل کنند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
پیامد های مثبت استفاده از مدیریت استراتژیک در سازمان ها چیست؟
مدیریت استراتژیک به سازمان این امکان را میدهد که به شیوهای خالق و نوآور عمل کند و برای شکل دادن به آینده خود انفعالی عمل نکند. این شیوه مدیریت باعث میشود که سازمان دارای ابتکار عمل بوده و فعالیتهایش به گونه ای باشد که فقط واکنشی عمل نکند، بلکه اعمال نفوذ نماید. بدین ترتیب سرنوشت خود را رقم زده و آینده را تحت کنترل در آورد؛ همچنین استفاده از مدیریت استراتژیک برای سازمانها پیامدهای مثبتی همچون موارد زیر را دارد:
-
مخاطرات تصمیمگیری را کاهش میدهد.
-
موجب تعهد هر چه بیشتر مدیران و کارکنان میشود.
-
دارای نگرش بلند مدت بوده و توفیق اقدامات را مبتنی بر استراتژیهای مصوب تضمین میکند.
-
ایجاد فرصتی است برای تفویض اختیار به کارکنان و خود موجب تشویق و ترغیب کارکنان میشود.
-
درگیر شدن کارکنان و مدیران با برنامه ریزی استراتژیک تعهد و حمایت از سازمان را افزایش مییابد.
-
راهنمای سازمان است، یعنی مسیر و جهت فعالیت ها و عملیات سازمان را مشخص میکند.
-
به پیش بینی آینده می پردازد و دارای اطالعاتی است که برای اقدامات بلند مدت مدیران بسیار مفید است.
-
نقش هماهنگ کننده بین برنامه های عملیاتی سازمان را انجام میدهد و اقدامات واحدهای مختلف را در یک مسیر جهت میبخشد.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مدیریت استراتژیک راهی برای ایجاد و حفظ مزیت رقابتی
سازمانها با استفاده از مزایای رقابتی، جایگاه بهتری نسبت به رقبای خود پیدا کرده و آن را حفظ میکنند. شرکتی که مزایای رقابتی دارد، نسبت به سایر شرکتها در صنعت مورد نظر، عملکرد مالی بسیار بهتری خواهد داشت. شاید بعضی از شرکتها، بدون مدیریت استراتژیک، به مزایای رقابتی دست پیدا کنند اما برای بیشتر شرکتها لازم است که مدیریت استراتژیک داشته باشند. البته تضمینی وجود ندارد که شرکتها با استفاده از مدیریت استراتژیک، حتما به سود رقابتی دست پیدا کنند اما این روند مستمر برای شرکتی که میخواهد بقاء خود را حفظ کند ضروری است.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
با مدیریت راهبردی یا استراتژیک، سازمان روند روبهرشدی را در پیش میگیرد که بدون آن انتظار این پیشرفت را نباید داشته باشیم.
۱. عوامل بیرونی مثل حذف یارانهها، نوسانات نرخ ارز، آزادسازی حاملهای انرژی و عوامل درونی مثل اعتصاب کارکنان همیشه روی تصمیمات مدیریتی تاثیر میگذارند.
با اجرای دقیق مدیریت راهبردی یا استراتژیک، سازمان آماده مقابله با تغییرات ناگهانی است و اتفاقات سیستم داخلی و خارجی نمیتواند روی کسبوکار سازمان تأثیر آنچنانی بگذارد؛ بهعبارتی مدیریت استراتژیک باعث افزایش تطبیقپذیری سازمان با محیط داخلی یا بیرونی میشود.
۲. یک سازمان با مدیریت استراتژیک روی خط اهداف بلندمدت خود حرکت خواهد کرد؛
۳. مدیریت استراتژیک باعث میشود هماهنگی و تعامل درستی بین کارکنان صورت بگیرد؛
۴. مدیران میتوانند با استفاده از مدیریت استراتژیک، تصمیمگیریهای درستی انجام دهند و این موضوع به دستاورهای بیشتر و بهتر سازمان کمک میکند؛
۵. منابع سازمان بهطور صحیح و دقیق تخصیص مییابند که باعث میشود هزینهها کمتر، بهرهوری بیشتر و درنتیجه دستیابی به اهداف آسانتر انجام شود.
۶. مسئولیت هیئتمدیره را مشخص میکند؛
۷. نظم و انضباطی را فراهم میکند که هیئتمدیره و مدیریت ارشد را قادر میسازد یک قدم به جلو برداشته و به آینده سازمان فکر کنند؛
۸. باعث انسجام سازمان میشود؛ فرض کنید سازمانی میخواهد بین این دو گزینه انتخاب کند: بازار جدیدی بگیرد یا بازار فعلی را حفظ کند. در این شرایط مدیریت استراتژیک باعث میشود این تصمیم از یک فکر خارج شده و از یک سیر رد شود.
۹. کارکنان را با شما همقدم میکند؛
۱۰. پیشرفت را تضمین میکند؛
۱۱. مدیریت راهبردی یا استراتژیک یک دیدگاه سازمانی دارد و به همه اجزا و روابط متقابل بین آن اجزا نگاه میکند تا استراتژی بهینه برای کل سازمان و نه یک جزء واحد را ایجاد کند.
۱۲. مدیریت راهبردی به درک بهتر فضای رقابت کمک میکند. رصدکردن رقبا و صنعت (با استفاده از ابزارهایی مثل تحلیل سوات) یکی از کارهایی است که دائما در دل مدیریت استراتژیک رخ میدهد و تکرار و بازنگری (اصلاح) میشود.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
بیایید در ابتدا نگاهی کلی به تعریف فرهنگ سازمانی بیندازیم و سپس به نقش آن در مدیریت استراتژیک بپردازیم. فرهنگ سازمانی یکی از مفاهیم کلیدی در رفتار سازمانی بوده و وجه تمایز هر سازمانی با دیگر سازمانهاست. فرهنگ سازمانی مجموعهای از ارزشها، اصول و اعتقادات است که بین تمام کارکنان سازمان مشترک بوده و روی نحوه تعامل آنها باهم اثر می گذارد.
شاید بتوان گفت که فرهنگ سازمانی الگوی فکری، احساسی و عملی مشترک بین پرسنل سازمانی است. اما فرهنگ سازمانی در مدیریت استراتژیک چه نقشی دارد و نقش آن چقدر است؟ فرهنگ سازمانی نقش بسیار مهمی در مدیریت راهبردی دارد و در صورت داشتن یک فرهنگ سازمانی خوب شاهد موفقیت در اجرای استراتژیها خواهیم بود.
بهطورکلی میتوانیم نقش فرهنگ سازمانی در مدیریت استراتژیک را بهصورت زیر فهرست کنیم:
-
اگر تشویق به خلاقیت جزئی از فرهنگ سازمانی باشد، در چنین سازمانی افراد میتوانند استراتژیهای جدیدی پیشنهاد دهند.
-
اگر تعهد و مسئولیتپذیری جزئی از فرهنگ سازمانی باشد، اعضا را به پایبندی به اهداف بلندمدت سازمان تشویق کند؛ بنابراین استراتژیهای سازمان بهتر اجرا می شوند.
-
پس از بازبینی دورهای استراتژیها ممکن است نیاز باشد که آنها تغییر کنند. اگر انعطافپذیری و پذیرش تغییرات جزئی از فرهنگ سازمانی باشد، کارکنان با این تغییرات راحتتر همسو میشوند.
-
اگر تعامل و همکاری و تصمیمگیریهای مشترک جزئی از فرهنگ سازمانی باشد، تصمیمات استراتژیک سازمان بهبود پیدا کرده و از طرفی کارکنان تلاش میکنند تا اهداف استراتژیک سازمان سریعتر محقق شود.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
جمعبندی
همانطور که در ابتدا گفتیم، مدیریت استراتژیک به معنی مدیریت منابع شرکت به منظور دستیابی به اهداف موردنظرش است و همچنین مدیریت استراتژیک در منابع انسانی، برند سازی، بازاریابی و زمینههای بسیاری کاربردی است. مفاهیمی مانند تجزیهوتحلیل سوات، منحنی تجربه یا یادگیری، مزیت رقابتی و زنجیره ارزش درک ما را از این موضوع افزایش میدهند.مدیریت استراتژیک سازمانی برای یک شرکت بسیار مهم است؛ زیرا به کسبوکار کمک میکند تا فعالیتهای خود را برنامهریزی کرده و منابع خود را به درستی تخصیص دهد .
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
✅ بخش اول: کلیاتی در خصوص مفاهیم مدیریت در دوره مدیریت استراتژیک
✅ تعریف مدیریت
✅ مدیریت مشارکتی
✅ اجرای استراتژی
✅ ترکیب قضاوت های شهودی و تجزیه و تحلیل های عملی در دوره مدیریت استراتژیک
✅ اصطلاحات کلیدی در مدیریت استراتژیک
✅ مزایای مدیریت استراتژیک
✅ استراتژی چیست؟
✅ انواع استراتژی ها
✅ استراتژی های عمومی (ژنریک) مایکل پورتر در دوره مدیریت استراتژیک
✅ بخش چهارم: بیانیه رسالت
✅ نمونه کاربرگ های بیانیه رسالت
✅ نیروهای خارجی (عوامل محیطی)
✅ ابزارها و روش های پیش بینی
✅ بخش ششم: بررسی عوامل داخلی
✅ یکپارچگی فرهنگ و استراتژی
✅ جدول ارزیابی عوامل داخلی
✅ بررسی، انتخاب و اجرای استراتژی
✅ بخش هشتم: بررسی، ارزیابی و کنترل استراتژی
✅ چارچوبی برای ارزیابی استراتژی
✅ ERP چیست؟
✅ انواع موجودی ها
✅ هزینه و ریسک در موجودی کالا در مدیریت استراتژیک
✅ مدیریت موجودی کالا با هدف به حداقل رساندن هزینه ها در دوره مدیریت استراتژیک
✅ مدیریت سایر عوامل مهم مرتبط با موجودی کالا
✅ بخش یازدهم: چارچوب تحلیلی جهت تهیه سند راهبردی در دوره مدیریت استراتژیک
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
✅دوره های ISO (دوره های ایزو) کلیک نمایید
✅دوره های مدیریت کلیک نمایید
✅دوره های HSE (دوره های ایمنی) کلیک نمایید
✅دوره های صنایع غذایی کلیک نمایید
✅دوره های انبارداری کلیک نمایید
✅دوره های هتلداری کلیک نمایید
✅دوره های کیترینگ کلیک نمایید