✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
باتوجهبه فضای رقابتی در کسبوکارهای امروز منابع انسانی بهعنوان یک مزیت رقابتی در سازمانها، ارزشمندترین سرمایه یک کسبوکار محسوب میشود.
در سازمانهای امروزی اهمیت خلاقیت، نوآوری سازمانی و انگیزه بالای نیروی انسانی بر کسی پوشیده نیست؛ بنابراین وظیفه خطیر مدیریت منابع انسانی میتواند این مهم را برای شرکتها و سازمانها برآورده سازد.
پاسخ صحیح به ” مدیریت منابع انسانی چیست ” بسیار مهم است چرا که باعث حفظ و نگهداشت هر چه بهتر منابع انسانی سازمان می شود.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
اصطلاح منابع انسانی برای اولینبار در دهه ۱۹۶۰ میلادی ابداع شد و باتوجه به اینکه به ارزش روابط کار و موضوعاتی مانند انگیزه، رفتار سازمانی و ارزیابی عملکرد میپرداخت، توجهات بسیاری از مدیران و کارشناسان حوزه مدیریت را به خود جلب کرد. منظور از منابع انسانی تمامی افرادی است که در سطوح مختلف سازمان (موقعیتهای شغلی مختلف) کار میکنند. در برخی منابع از منابع انسانی بهعنوان منابع بشری نیز یاد شده است.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
اصطلاح «منابع انسانی» برای اولین بار در سال ۱۹۸۳ در کتاب «توزیع ثروت» نوشته جان کامنز به کار رفت. این اصطلاح در ابتدا به روابط بین کارمند و کارفرما مربوط میشد، اما به مروز زمان گسترش پیدا کرد و مفاهیم دیگری را هم در خود جای داد. البته این کتاب را نمیتوان به عنوان اولین بخش از تاریخچه پیدایش مدیریت منابع انسانی شناخت، این مفهوم کمی قبلتر از قرن ۲۰ میلادی مطرح شده بود.
تاریخچه منابع انسانی به شیوهای که امروزه شناخته میشود، به زمان انقلاب صنعتی اروپا و قرن ۱۸ و ۱۹ برمیگردد. ایدهپردازان اصلی این مفهوم دو فرد به نامهای رابرت اووِن و چارلز بابیج بودند.
آنها گفتند افرادی که در یک سازمان کار میکنند نقش مهمی در موفقیت آن دارند، بنابراین باید به آنها توجه کرد و مدیریت صحیح انجام داد. بعد از این دو نفر، کارشناسان بسیاری در حوزه مدیریت روی مفهوم منابع بشری کار کردند و آن را توسعه دادند.
نظام اداری در ایران برای اولین بار در سال ۱۲۸۶ ایجاد شد. میتوان این تاریخ را به عنوان مبدأ تاریخچه مدیریت منابع انسانی در ایران شناخت. تا سال ۱۳۰۱ سازمانها قانون خاصی نداشتند و از آن زمان قوانین مختلف مربوط به مشاغل اداری یک به یک تصویب شدند.
البته تا سال ۱۳۴۵ هیچکدام از ادارههای دولتی مطابق با قوانین رفتار نمیکردند. از ۱۳۴۵ به بعد سازمانها قوانین مربوط به ادارهها را پذیرفتند و این یک گام مهم در تاریخچه منابع انسانی در ایران بود.
به مرور زمان سبک کار سازمانهای ایرانی هم مانند سازمانهای سراسر جهان تغییر کرد و مدیران اهمیت نیروی انسانی و مدیریت آنها را درک کردند. در حال حاضر سازمانهای بزرگ بخش منابع انسانی خود را راهاندازی کردهاند و مدیران هم در صدد یادگیری مفاهیم این علم کاربردی برآمدهاند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
در این بخش قرار است تا راهنمای کامل مسیر شغلی مدیریت منابع انسانی را با هم مرور کنیم.
گام اول: آیا مدیر منابع انسانی شدن برای من مناسب است؟
اولین قدم برای انتخاب شغل، این است که مطمئن شوید واقعاً مایلید تا در این شغل مشغول به کار شوید و برای آن متعهد شوید. مطمئنا انجام کاری که هیچ علاقهای به آن ندارید، میتواند بسیار خسته کننده و تلف کننده وقت باشد.
آیا هنوز مطمئن نیستید که منابع انسانی و مدیریت آن شغل مناسب شما است؟ در تست MBTI شرکت کنید تا بفهمید آیا این شغل برای شما مناسب است یا خیر.
با انجام این تست به اطلاعات جالبی دسترسی خواهید داشت که شما را در مورد انتخاب شغل شگفت زده خواهد کرد.
گام دوم: دنبال آموزش باشید
قبل از هر کاری درباره پیش نیازهای مدیریت منابع انسانی تحقیق کنید و ببینید که آیا مدرک تحصیلی در آنها مهم است یا خیر. این موقعیت به طور معمول به مدرک کارشناسی نیاز دارد، اما برخی از کارفرمایان در صورت داشتن تجربه کاری قابل توجه و مرتبط، ممکن است افراد را بدون مدرک تحصیلی استخدام کنند. برای آموزش دنبال نزدیکترین مدرک تحصیلی با منابع انسانی باشید.
گام سوم: تجربه کاری مرتبط بدست آورید
از آنجایی که این شغل یک سمت مدیریتی است، تجربه کاری یکی از مهمترین فاکتورها برای استخدام خواهد بود. برای به دست آوردن تجربه، به دنبال موقعیتهای شغلی سطح پایینتر مانند دستیار کارشناس منابع انسانی باشید. اگر نسبتا تجربه داشته باشید، میتوانید سراغ کارشناس منابع انسانی بروید که به تجربه کمتری نسبت به مدیریت نیاز دارد. در این حین و با تجربه کم، کارآموزی را نیز فراموش نکنید.
گام چهارم: رزومه خود را آماده کنید
رزومه خود را برای موقعیتی که میخواهید دنبال کنید، آماده کنید. بالاترین سطح تحصیلات خود و همچنین مهارتها و گواهینامههایی را که کسب کردهاید و سابقه کاری مربوطه خود را در رزومه بگنجانید. در سابقه کاری شما باید نام شرکتی که در آن کار کردهاید، تاریخ استخدام و مسئولیتهای شما در آن شرکت نیز باشد. در صورت امکان، سعی کنید کارهای خاصی که در طول فعالیت خود انجام دادید را نیز به روزمه اضافه کنید.
گام پنجم: استخدام
پس از تحصیلات، کسب گواهینامهها و تجربه کاری مناسب، سراغ بررسی موقعیتهای شغلی حال حاضر بازار کار بروید. از موقعیتهایی که برای تحصیلات و تجربه فعلی شما مناسب هستند، شروع کنید. از رزومه به روز شده استفاده کنید که نقاط قوت شما را برجسته میکند و به طور خلاصه بیان میکند که شما برای آن شغل فردمناسب هستید.
مسیرهای شغلی منابع انسانی بسیار زیاد است و افراد میتوانند با فکر و آیندهنگری در آنها قدم بردارند. علاقه و هدف از کار است که میتواند بهترین انتخاب را برای مدیران منابع انسانی رقم بزند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مدیریت منابع انسانی (HRM) فرایندی است که رویهها، وظایف، فعالیتها و سیاستهای کلیدی یک سازمان که در ارتباط با کارمندان هستند را پوشش میدهد.
از جمله فرآیندهایی که بهعنوان زیرمجموعههای مدیریت منابع انسانی تعریف میشوند میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
-
استخدام و اخراج
-
ارزیابی عملکرد
-
تدوین سیاستها و استراتژیهای حفظ و نگهداشت کارمندان
مدیریت منابع انسانی برای توصیف “مدیریت و توسعه” کارمندان در یک سازمان به کار میرود و وظیفه اصلی آن نظارت بر همه امور مربوط به مدیریت سرمایههای انسانی سازمان است. مدیریت منابع انسانی همچنین شامل توسعه و اجرای برنامههایی است که برای افزایش اثربخشی یک سازمان یا کسب و کار طراحی شدهاند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
واحد منابع انسانی یک شرکت یا سازمان معمولاً وظیفه ایجاد، اجرا و نظارت بر سیاستهای حاکم بر کارمندان و ارتباط سازمان با کارمندانش را بر عهده دارد. این واحد همچنین برای توصیف افراد و دپارتمانی که مسئولیت مدیریت منابع مرتبط با کارمندان را بر عهده دارد، استفاده میشود.
در سازمانهای بزرگ واحدی به نام واحد منابع انسانی، وظایف مربوط به این بخش را انجام میدهد، اما در شرکتهای متوسط معمولا واحدی به نام واحد اداری، مدیریت منابع انسانی را به عنوان بخشی از وظایف خود انجام میدهد؛ البته واحد اداری نمیتواند مسئولیتهای منابع انسانی را به خوبی دپارتمانی که به صورت مستقل برای همین کار طراحی شده، انجام دهد.
در کسب و کارهای کوچک هم معمولا خبری از منابع بشری نیست! این موضوع نشان میدهد که فقط سازمانهای بزرگ در ایران به این امر مهم اهمیت میدهند و شرکتها و کسب و کارهای کوچک در ایران هنوز به اهمیت منابع انسانی پی نبردهاند؛ به همنین دلیل نسبت به آن بیتوجه هستند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
واحد مدیریت منابع انسانی در کنار دادن مشاوره به مدیران صفی، وظایف متعددی را نیز در سازمان انجام میدهد. اصلیترین وظایف واحد مدیریت منابع انسانی را در شکل زیر مشاهده میکنید و در ادامه توضیحات هر وظیفه نیز آمده است.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
تعیین سیاستها، رویهها و اقدامات مدیریت منابع انسانی در راستای استراتژیهای سازمان
تجزیه و تحلیل شغل
تجزیه و تحلیل شغل رویهای است که بدان وسیله وظایف مربوط به هر شغل و ویژگیهای فردی که باید آن را احراز نماید، مشخص میشود.
تعریف و توسعه شایستگیها
تعریف مجموعه دانش، مهارت و ویژگیهای مرتبط با هر شغل که دارنده آنها را قادر میسازد در سطحی بالاتر از حد متوسط به ایفای مسئولیت بپردازد.
برنامهریزی منابع انسانی یعنی سازمان ما در آینده به چه تعداد افراد با چه مهارتها و قابلیتهایی نیاز دارد و این نیازها را از چه منابعی باید تامین کند؟
کارمندیابی
کارمندیابی، فرایندی است که به وسیله آن مجموعه افرادی که به نظر میرسد توانایی بالقوهای برای عضویت در سازمان و انجام دادن وظایف محوله دارند از طریق منابع مختلف شناسایی میشوند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
ارزیابی و انتخاب
انتخاب متناسبترین افراد برای مشاغل مختلف سازمان با کمک روشهای مختلف نظیر مصاحبه، آزمون، بررسی سوابق، کانونهای ارزیابی و …
اجتماعی کردن کارکنان
اجتماعی کردن یا جامعه پذیری فرایندی است که کمک میکند افراد تازه پیوسته به سازمان به فردی خودی و یک عضو موثر سازمان تبدیل شوند.
جبران خدمات
جبران خدمات تعیین منصفانه و انگیزشی میزان حقوق و دستمزد و پاداشها است که کارمندان در برابر کاری که انجام میدهند، دریافت میکنند و شامل همه مزایای مادی و غیرمادی ست.
آموزش و توسعه
آموزش فرایند نیازسنجی، برنامه ریزی، اجرا و سنجش اثربخشی دورههای آموزشی است به گونهای که منجر به ایجاد و توسعه دانش، مهارت و نگرش در کارکنان در راستای اهداف سازمان شود.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
مربی گری و منتورینگ کارکنان
توسعه، توانمندی و هدایت کارکنان در راستای اهداف سازمان با استفاده از کوچها و منتورها
مدیریت عملکرد
مدیریت عملکرد فرآیند برنامه ریزی، ارزیابی، توسعه و بهبود عملکرد کاری کارکنان در راستای اهداف سازمان میباشد.
روابط کار و سلامت کارکنان
فراهم کردن محیط و شرایط کاری با امکانات، تجهیزات و روابط مناسب برای کارکنان به گونهای که سلامت فیزیکی و روحی آنها فراهم شود.
مدیریت استعدادها
مدیریت استعداد مجموعهای از برنامهها برای جذب، انتخاب، ارتقا، ارزیابی، توسعه و حفظ کارکنانی است که میتوانند در ایجاد مرز رقابتی برای سازمان نقش داشته باشند.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
جانشین پروری
جانشينپروری فرايندی است كه طی آن افراد شایسته برای احراز مشاغل كليدی يك سازمان، از ميان افراد واجد شرايط انتخاب و پرورش داده میشوند.
فرهنگ سازمانی
ساخت باورها، ارزشها و اعتقادات مطلوب در اعضای یک سازمان به منظور ایجاد محیطی مطلوب برای کار کردن و افزایش عملکرد آنها.
بهبود نگرشهای کارکنان
به طور مثال طراحی برنامههایی برای افزایش رضایت شغلی، تعهد سازمانی، تعلق کارکنان و… درسازمان نگاهی به گستردگی و پیچیدگی وظایف فوق نشان میدهد که انجام این وظایف نیاز به افراد حرفهای در حوزه مدیریت منابع انسانی دارد.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
یکی از اشتباهات رایج ما در سازمانها این است که نقش مدیریت منابع انسانی را فقط در قالب تیم منابع انسانی سازمان میبینیم و به محض مشاهده هر نقصی در این حوزه، انگشت اتهام را به سمت متولیان منابع انسانی سازمان نشانه میرویم. در حالی که در واقعیت همه مدیران سازمان مدیر منابع انسانی هستند، به شکلی که در بسیاری از سازمانهای کوچک، مدیران وظایف مدیر منابع انسانی را بدون کمک دیگران انجام میدهند. ولی با رشد سازمانها مدیران نیاز به کمک، دانش تخصصی و توصیههایی دارند که تشکیل تیم منابع انسانی مستقل را ضروری میسازد اما این به این معنا نیست که با تشکیل دپارتمان منابع انسانی در سازمانها نقش مدیریت منابع انسانی از سایر مدیران گرفته میشود.
بسیاری از مدیران دارای توهمی هستند که مدیریت انسانها امری ساده است، متاسفانه مدیران بسیار کمی در حوزه مدیریت منابع انسانی تعلیم دیدهاند و بسیاری از همان روشی که خود بر اساس آن مدیریت شدهاند استفاده میکنند، عدهای دیگر هم از آزمون و خطا استفاده میکنند و نمیدانند چطور در کنار نقش تخصصی خود، جنبههای مختلفی از نقشهای مدیر منابع انسانی نظیر، ارزیابی و استخدام، آموزش و توسعه، مدیریت عملکرد، ایجاد انگیزه و … را ایفا نمایند.
شاید از طریق فهرست کردن اشتباهاتی که در زمینه مدیریت منابع انسانی رخ میدهد بهتر بتوان این موضوع را توضیح داد.
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
✅ روش ها و فنون آموزشی مرتبط با مشاغل کاربردی در دوره مدیریت منابع انسانی
✅ نظریه های فرهنگی و ارزشی
✅ عوامل شخصی
✅ عوامل جنبی
✅ نکاتی که باید قبل از اعمال مجازات انضباطی مورد توجه قرار گیرد در دوره مدیریت منابع انسانی
✅ تعریف نارضایتی،گله، شکایت
✅ روش ها و فنون ارزشیابی شایستگی کارکنان
✅ برنامه ریزی نیروی انسانی
✅ گام های اولیه برای برنامه ریزی نیروی انسانی
✅ پیش بینی میزان عرضه نیروی انسانی در آینده
✅ استفاده از مدل در برنامه ریزی نیروی انسانی
✅جهت مشاهده دوره های مدیریت با گواهینامه های معتبر ملی و بین المللی کلیک نمایید.
✅دوره های ISO (دوره های ایزو) کلیک نمایید
✅دوره های مدیریت کلیک نمایید
✅دوره های HSE (دوره های ایمنی) کلیک نمایید
✅دوره های صنایع غذایی کلیک نمایید
✅دوره های انبارداری کلیک نمایید
✅دوره های هتلداری کلیک نمایید
✅دوره های کیترینگ کلیک نمایید