موسسه ایکاد آکادمی با برگزار کردن دوره های هتلداری برآن تلاش دارد تا بتواند به بهبود کیفیت خدمات هتل ها و آموزش افراد علاقه مند به صنعت هتلداری و افراد شاغل در این صنعت کمک کند تا بتوانند از ظرفیت هایی که در این صنعت وجود دارد حداکثر بهره را ببرند و پس از گذراندن دوره گواهینامه ملی و بین المللی نیز به دانش آموخته داده خواهد شد.
هتل ساختمانی است که به عنوان یک اقامتگاه موقت محسوب می شود و افراد به هنگام سفر به شهر و یا کشورهای دیگر هتل را برای اقامت و اسکان استفاده می کنند. هتل ها هر ساله پذیرای میهمانان و مسافران از شهرها و یا کشورهای متفاوت هستند و با ایجاد امکانات اسکان به مسافران در ایجاد خاطره ای به یاد ماندنی از سفر خود کمک می کنند. هتل به عبارتی یک نوع خانه اجاره ای است که مدت اسکان و اقامت افراد در آن بسیار کم و در حدود چند روز و نهایت تا چند هفته است.
هتلداران در ازای دریافت مبلغی به مسافران تمام امکانات رفاهی و تفریحی را (با توجه به سطح کیفی هتل) ارائه می دهند. هتل ها معمولاً ساختمان هایی بزرگ با اتاق های زیاد است. تعداد اتاق هتل در بعضی موارد به 100 عدد و یا بیشتر نیز می رسد. هتل های معروف معمولاً دارای طبقات و تعداد اتاق زیادی هستند. شهری که هتل در آن احداث شده است بر روی تعداد مراجعین و در نتیجه اتاق هایی که برای هتل منظور شده است تأثیر می گذارد بنابراین در شهرهای کوچک و غیر گردشگری معمولاً هتل های بسیار بزرگ مشاهده نمی شود.
وقتی در هتل اقامت می کنید می توانید از انواع سرویس و خدمات در هتل استفاده کنید و این به معنی استفاده از امکانات بیشتر و تفریح بیشتر در شهر است که به منظور استراحت و گردشگری به آن سفر کرده اید. در این مواقع علاوه بر اینکه می توانید اوقات خوشی را در سطح شهر مقصد بگذرانید، فعالیت های تفریحی دیگری نیز در هتل برای شما آماده شده است تا وقت خود را به بهترین نحو و با بیشترین نشاط بگذرانید. البته سرویس در تمامی هتل ها به صورت یکسان و مشابه نیست و با توجه به اینکه هتل در چه شهری واقع شده و چه امتیازی دارد و در اصطلاح چند ستاره می باشد، دارای خدمات و امکانات متفاوتی است.
صنعت هتلداری با انواع اقامت مهمان سروکار دارد. در واقع صنعت هتلداری نه تنها به هتلها و اقامتگاههای مجلل مربوط میشود، بلکه شامل اقامت شبانه در مهمانسراها، متلها، مسافرخانهها و هاستلها به عنوان انواع اقامت کوتاه مدت میشود. هدف اصلی هتل ها ارائه غذا، نوشیدنی، خدمات و سرپناه به مسافران میهمان در زمانی است که از خانه دور هستند.
اما باید توجه داشت که وجود هتلهای مدرن موقعی مفید و مؤثر و قابل رضایت خواهد بود که ازنظر(مدیریت) و (کادر پذیرائی) و بهطور خلاصه (صنعت هتلداری) بر اصول صحیح مدیریت و روشهای فنی (هتلداری) مبتنی باشد. کسانی که فاقد اطلاعات و مطالعات دقیق و کافی در مسیر هتلداری هستند، نباید خود را واجد شرایط ورود به راه و صنعت هتلداری بدانند. در سراسر جهان افراد بیشماری هستند که صرفاً با داشتن ثروت و دیدن ظواهر امر هتلداری تمایل پیدا میکنند که هتلی احداث و درآمدی پیدا کنند. ساختمان را میسازند بدون اینکه با متخصصان امر را طرف شور و مشورت قرار دهند، یا ساختمانی خریداری میکنند بی آنکه بدانند آن ساختمان جای یک هتل را نمیتواند بگیرد، به فرض اتمام ساختمان با نظر مهندس ساختمان باز هم در آغاز کار قرار میگیرند.
آنقدر نباید سادهاندیش بود زیرا هتل، تنها قائم به ساختمان نیست بلکه تجهیزات هتل، بخشهای هتل، تشکیلات هتل، نصب دستگاههای هتل، اداره کردن هتل هر کدام در بهرهبرداری از صنعت هتلداری نقشی دارند. تعیین مسیر و خط مشی و گردش کار، تأمین پرسنل کاردیده و آموزش یافته، به جریان انداختن چرخهای گردش کار و بسیاری نکات دیگر، از اهم مسایلی است که در صنعت هتلداری باید مد نظر قرار گیرد. نباید تصور کرد که در یک ساختمان آماده با داشتن چندین اتاق فقط باید کلید را به دست مسافر داد و موقع خروج، تحویل گرفت. باید در این کار آیندهنگر و مآلاندیش و هوشیار و مجرب بود، و این نکته مهم و اصلی را باید همیشه در نظر داشت که پول، دارائی، ثروت، آب و ملک بهطور کلی سرمایه هتل نیست بلکه یکی از اصولی است که میتوان آن را به کار انداخت.
مدیریت هتلداری، مطالعه و بررسی صنعت مهمان نوازی و چگونگی مدیریت امور مربوط به هتل است. از این جهت، مدیریت هتلداری شامل مدیریت خود هتل، رستوران ، پارک موزه ها، سازمان های بازاریابی ، مراکز تفریحی و کلوپ های آن و بودجه بندی و سازماندهی هتل می شود. مدیر هتل (hotel manager/ hotelier/ loading manger ) ، فردی است که عملیات ها و وظایف موجود در هتل، متل یا محل های استراحت را مدیریت می کند. مدیریت عملیات هتل مواردی مانند مدیریت کارکنان هتل، مدیریت کسب و کار، استانداردهای نگهداری و بهداشتی امکانات هتل، رضایت مهمان ها و خدمات مشتری، مدیریت بازاریابی، مدیریت فروش، مدیریت درآمد، حسابداری مالی و خرید را در بر می گیرد اما به اینها محدود نمی شود. عنوان hotelier یا loading manger نیز به مدیریت عمومی هتل اشاره دارد که به عنوان مدیر اجرایی هتل انجام وظیفه می کند اما شرح وظایفش به وسعت هتل وابسته است.
وظایف اصلی مدیریت هتل عبارتند از :
1_ دریافت و بررسی شکایتها و نظرات مشتریان
3_ تعیین اهداف کسبوکار و استراتژیهای بازاریابی
4_ تعیین بودجه سالانه
5_ تحلیل اطلاعات و آمار مالی
7_ اطمینان از وجود امنیت در سطح مطلوب و لازم
8_ اطمینان از رعایت شدن قوانین و دستورالعملها در هتل ازجمله داشتن مجوز، قوانین بهداشتی، ایمنی و غیره
متصدی پذیرش هتل ( FRONT OFFICE ) فردی است که با انواع واحدهای اقامتی اعم از هتل ها و متل ها و…و امکانات آنها آشنایی داشته و مهارت خوبی در جلب میهمانان، پذیرش و ارائه خدمات مطابق با خواسته آنها دارد. کار متصدی پذیرش هتل متنوع است: او به مهمانان خوش آمد گفته، وضعیت رزرو اتاق ها را مدیریت و به درخواست های مهمانان در طول اقامت پاسخ می دهد. کلیه کارهای مربوط به اطلاع رسانی، رزرواسیون، پذیرش و خروج میهمانان بر عهده پذیرش گر هتل می باشد. در واقع بخش پذیرش، قلب یک هتل محسوب می شود، زیرا اولین برخورد میهمان با پرسنل هتل در این بخش صورت می گیرد.
متصدی پذیرش هتل باید در همه حال رفتاری مودبانه و صمیمی، آرامش و صبر داشته باشد (حتی در شرایط بحرانی). او باید به همه جزئیات توجه کند. متصدی پذیرش هتل باید از روابط عمومی خوبی برخوردار بوده و تاحدی با روانشناسی افراد، لهجه ها و فرهنگ های مختلف آشنایی داشته باشد. او باید از اصول فروشندگی و جذب مشتری به میزان لازم در کار خود استفاده کند. همچنین با شناختی کاملی که از وظایف سایر کارکنان هتل دارد، در رسیدگی به خواسته ها، پیشنهادات و شکایات احتمالی میهمانان، سرعت عمل لازم را به کار گیرد.
پذیرش گر هتل باید با نحوه بررسی درستی و اعتبار انواع کارت های شناسایی اعم از کارت ملی، شناسنامه، گذرنامه و…میهمانان آشنا باشد. همچنین باید انواع روش های رزرواسیون را شناخته و مراحل مختلف هر کدام را در هنگام نیاز به خوبی انجام دهد.
یکی دیگر از کارهای مهم متصدی پذیرش هتل، اطلاع رسانی به میهمانان می باشد. او باید به کلیه منابع اطلاعاتی شهر خود دسترسی داشته و تا حد زیادی نیز خودش آنها را بداند. پذیرش گر هتل باید بتواند هر نوع اطلاعاتی را که میهمان هتل می خواهد، در اختیارش قرار دهد.
مدیریت هتلداری دستخوش تغییرات بسیار زیادی قرار گرفته است. مدیریت هتلها دیگر مانند گذشته نیست و با ایجاد واحد خانهداری تغییرات بسیار زیادی در آن ایجاد شده است. به این دلیل که در قرن حاضر هتلداری تبدیل به یک صنعت سودآور شده است. در نتیجه، بسیاری از کارها و فرایندهای خانهداری در هتلداری تغییر پیدا کرده است و به سمت برآورده کردن نیازهای مسافران رفته است.
هدف اصلی واحد خانهداری در هتلداری این است که بتوان یک اتاق خواب با سرویس کامل و تمیز به مسافران ارائه داد. به طوری که این امکانات مطابق با مدر روز و استانداردهای هتلداری در دنیا باشد. همچنین، تمامی قسمتهای مختلف هتل مانند لابی، راهروها و… مرتب، تمیز و طبق استانداردهای روز دنیا باشد.
-
-
امانتداری، صداقت، نجابت، تعلیم و تربیت
-
سرپرستی تمامی قسمتهای اتاق، راهروها، محوطههای عمومی، پلکان، آسانسور یا سایر قسمتهای که مدیریت هتل به عهده او گذارده است.
-
تنظیم برنامه کاری معاونین خود، سرپرست طبقات، خیطها، نظافتچیها طبق مقررات هتل
-
برقراری استانداردهای نظافت برای محوطههای که باید زیر نظر داشته باشد
-
رابطه نزدیک با قسمت پذیرش و تبادل اطلاعات کاری به طوری که از پیشرفت کار و انجام نیازها مطمئن شود
-
بازرسی مکرر از کلیه محوطهها برای اطمینان از انجام مراحل خانهداری و دستورات لازم به سرپرستها برای اشکالات و کمبودها
-
تماس با بخش مهندسی و پیگیری مسائل تعمیرات از جهت سرعت عمل و صحت کارهایی که باید انجام شود
-
تماس با بخش لاندری برای فعالیتهای ضروری و صحت عمل کار شستشو
-
مسئولیت امور انبار خانهداری در صورتی که مسئولیت آن به او واگذار شده باشد
-
گرفتن مستمر موجودی لوازم خانهداری
-
مشارکت در تنظیم بودجه سالیانه خانهداری
-
نظارت بر زمان استحلاک لوازم و اثاثه خانهداری
-
تصمیم بر خارج نمودن حوله، ملحفههای فرسوده از موجودی
-
مسئولیت در حفظ و نگهداری اثاثیه و لوازم اتاقها
-
توجه به پیشگیری خطرات احتمالی حریق، شکست، پارگی، سرقت و غیره
-
دقت بر نظافت خانهدارها و لباس فرم آنها
-
-
توجه کامل و زیر نظر داشتن رفتار و اعمال کارکنان تحت سرپرستی
-
بررسی مشکلات خصوصی کارکنان و تا حد امکان کمکهای فکر و مالی به آنها
-
-
نظرات بر قسمت (گمشده، پیدا شده) و رساندن اشیاء گمشده به دست صاحبان آنها
احتمالا تا به امروز این سوال برای شما هم پیش اومده که درجه بندی هتل ها بر چه اساسی است؟ چرا به یک هتل لقب ۵ ستاره دادند و به دیگری لقب ۱ ستاره؟ بسیاری از ما برای انتخاب هتل معمولا به ستارههای اون توجه میکنیم. یعنی سعی میکنیم همیشه به دنبال هتلهای ۴ ستاره و ۵ ستاره بریم. سیستم درجه بندی هتلها براساس برخی روشهای خاص انجام میشه که در ادامه درباره هر یک توضیحاتی را بیان کردیم.
به طور کلی منظور از رتبهبندی هتلها، دستهبندی اونها براساس کیفیت خدماتشون هست. هدف از این رتبهبندی، آگاه کردن مسافرین هست که قصد دارند از امکانات هتلها در شهر و کشورهای مختلف استفاده کنن. براساس این رتبهبندی مسافر میداند که باید از یک هتل ۲ ستاره توقع کمی نسبت به یک هتل ۵ ستاره داشته باشه. به طور کلی همونطوری که گفته شد، هتلها براساس کیفیت خدماتشون به مسافرین دستهبندی میشن. حال شاید بپرسید این کیفیت بر چه اساسی مشخص میشه؟ کیفیت هتلها براساس برخی مولفههای نظیر: خدمات رستوران هتل، تفریحات، چشماندازهای اتاق، امکانات و سایز اتاقها، داشتن اسپا و خدمات ورزشی، موقعیت مکانی و… ارزیابی میشن.
درجه بندی هتلها از طریق تعداد ستاره های هتل است که از یک ستاره تا پنج ستاره تقسیمبندی میشوند. این معیار امتیازدهی به هتلها بر اساس تعداد ستاره های هتل اولین بار در سال ۱۹۷۹ در کشور سوئیس تدوین شد و حدود بیست سال بعد یعنی در سال ۱۹۹۶ در آلمان به صورت قانون درآمد و تصویب شد. سپس سایر کشورهای اروپایی نیز از شیوه امتیازدهی بر اساس تعداد ستاره های هتل که حالا با عنوان استاندارد آلمانی معروف شده بود، استفاده کردند. اکنون اتحادیه هتلهای اروپا HOTREC مسئول نظارت بر این شیوه امتیازدهی در ۲۸ کشوری است که از امتیازدهی بر اساس تعداد ستاره های هتل استفاده میکنند. در ایران معیارهای امتیازدهی به هتلها بر اساس استاندارد آلمانی یعنی بر اساس تعداد ستاره های هتل، تعیین میشود که اندکی بومی شدهاند.
اما چه چیزی باعث به وجود آمدن تفاوت بین هتلها میشود و درواقع معیار امتیازدهی بر اساس تعداد ستاره های هتل چیست؟ به طور کلی هتلها برای امتیاز گرفتن در استاندارد آلمانی از سه منظر باید مورد بررسی قرار بگیرند:
-
از منظر عمرانی و تأسیساتی، شیوه ساخت و مساحت ساختمان و مصالح به کار رفته در آنها، و نیز مکانی که در آن قرار گرفتهاند، مانند اینکه در حاشیه شهر است یا مرکز شهر و….
-
از منظر خدمات و تجهیزاتی که ارائه می دهند و سطح سرویسدهی آنها هم به لحاظ کمی و هم به لحاظ کیفی
-
از منظر تعداد و مهارت نیروی انسانی مشغول به کار در آنها، تعداد پرسنل، مدیریت و آموزش آنها
✅دوره های ISO (دوره های ایزو) کلیک نمایید
✅دوره های مدیریت کلیک نمایید
✅دوره های HSE (دوره های ایمنی) کلیک نمایید
✅دوره های صنایع غذایی کلیک نمایید
✅دوره های انبارداری کلیک نمایید
✅دوره های هتلداری کلیک نمایید
✅دوره های کیترینگ کلیک نمایید